Свят

Големият бариерен риф в Австралия е в опасност, алармират учените

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Австралийският Голям бариерен риф трябва да бъде добавен в списъка на обектите на световното наследство, които са "в опасност". Експерти на ООН предупреждават, че изчезващото чудо е "значително засегнато" от изменението на климата.

В доклад на ЮНЕСКО, се казва, че затоплянето на моретата и замърсяването от селското стопанство са изложили рифа на риск.

Учените изследват размножаването на коралите, за да намерят начини за спасяване им. То се случва само веднъж годишно и е единственият шанс за рифа да се възстанови и да се поправят щетите, причинени от изменението на климата. Природният феномен се случва, когато океаните се затоплят и луната е пълна, тогава бариерният риф цъфти. Това е ежегодното хвърляне на хайвера на коралите - единственият момент, когато дългият 2 200 километра създава следващото си поколение.

Разнообразието в рифовете е накарало учените да се опитат да разберат как определени корали са оцелели при високи температури и дали тези характеристики могат да бъдат отгледани в ново поколение, засадени от хората в огромни мащаби по целия риф.

Тези корали могат да избелеят по-малко или да се възстановят по-бързо. Това, което нашите изследвания установиха, е, че това обикновено е генетична черта, която може да се предава на потомството. След това като ги размножим, както правим в момента тук, на научната баржа, можем да помогнем на рифа да се възстанови по-бързо, отколкото може да стане по естествен път.

Лайн Бей, главен изследовател на AIMS

Дългосрочната стратегия на учените е да разполага с флотилия от безпилотни летателни апарати, базирани на по-голям научен кораб. Те ще могат да засяват милиони корали, отгледани в лаборатории, с устойчиви на климата генетични характеристики по целия риф. Учените твърдят, че в рамките на 10-15 години безпилотните летателни апарати могат да се появят във водата.

Това е един от многото инструменти, който се разработва, за да се ускори естественото възстановяване и да се ускори адаптацията. Но ако не успеем да овладеем вредните емисии, нямаме голяма надежда за рифовата екосистема. Затова трябва да се използва многостранен подход за справяне с този проблем

Карли Рандал, старши научен сътрудник на AIMS

През май австралийски учени съобщиха, че 91 % от коралите в рифа са били увредени от избелване след продължителната лятна гореща вълна.

Големият бариерен риф, е преживял опустошителни подводни горещи вълни. Именно те през последните години накараха коралите да изхвърлят безброй малки организми, което накара клоните да загубят цвета си или да "избелеят". Без тези водорасли коралите не растат, могат да станат крехки и да намалят способността си да поддържат близо 9 000 зависими от рифовете видове. Циклоните през последните десетина години са унищожили големи площи корали.

Рифът е една от основните туристически атракции на Австралия и включването му в списъка на застрашените обекти може значително да намали привлекателността му за международните посетители. 

Австралийското дружество за опазване на морската среда заяви, че рифът поддържа 60 000 работни места и генерира приходи от 4 млрд. щатски долара всяка година.