Култура

Изкуството като терапия срещу жестокостта на войната

От Euronews България Euronews България

Войната показва всеки ден зловещото си лице на украинците. Но изкуството може да се окаже онази терапия, която за известно време да отклони мислите от бомбите и снарядите... Един репортаж от кореспондента на Euronews Анелиз Боржес от Одеса:

В Одеса войната не поставя изкуството на колене. Въпреки страха и бомбите, операта продължава програмата си.

 

На сцената мисля само как да танцувам, за героя... мисли за войната не ме спохождат.

Катерина Бартош – примабалерина от театъра за опера и балет

Но войната никога не е твърде далеч от съзнанието на членовете на трупата на Националния академичен театър за опера и балет в Одеса.

От повторното си отваряне през юни институтът трябваше да се справя с престрелките от войната, някои от които – твърде наблизо.

 

Няколко пъти по време на представление имаше въздушни атаки и ракети избухваха над покрива на театъра. Беше много страшно... Артистите се притесняваха... Но след края на нападението спектакълът продължи.

Хари Севоян – художествен директор на Националния академичен театър за опера и балет

Танцьорите, музикантите и техниците, които са останали, чувстват, че страстта им се е превърнала в мощно оръжие. Изкуството в Украйна е станало форма на съпротива.

 

Това е много важно. Защото вижте колко хора са дошли да гледат пиесата. Хората трябва да отклонят мрачните мисли. Особено когато нямат ток и интернет у дома. Този театър е единствената връзка, която имат с останалата част от обществото.

Наталия Долгая – сценичен дизайнер

С три или четири представления на седмица... Много тях са разпродадени...

Операта в Одеса ще продължи да бъде сигурно убежище за онези, които искат да забравят смъртта и разрушенията, заобикалящи това място. Дори и само за малко.

 

Да, страхувах се и все още се страхувам какво ще се случи. Надяваме се на щастлива развръзка. Вярваме в нашата победа...

Виктория Соловеева – балерина

Анелиз Боржес, Euronews, Одеса.