Свят

Президентът на Мексико чества четири години управление с шествие

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Президентът на Мексико поведе шествие в столицата на страната, с което отбеляза 4-тата година от управлението си. Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че държавата цели да създаде условия за щастлив живот, без мизерия и страх, докато от опозицията заявиха, че много от хората са били принудени да участват в шествието.

Хиляди се събраха в Мексико Сити на проправителствен митинг начело с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. С т.нар. "Народен марш" левият лидер отбеляза 4 години управление. Шествието идва в отговор на скорошните антиправителствени протести, свързани с плановете за реформи на избирателната власт в страната.

Основният въпрос е не само количествен, а и качествен. Тоест, справедливото разпределение на доходите и богатството. Крайната цел на държавата е да създаде условия хората да живеят щастливо, без мизерия и страх.

Андрес Мануел Лопес Обрадор, президент на Мексико

Част неговите привърженици са пристигнали в мексиканската столица с транспорт, организиран от управляващата партия Морена. От опозицията твърдят, че много от хората са били принудени да участват в шествието. Обрадор на свой ред отрича.

Управляващата партия в Мексико контролира 22 от общо 32 щата - ключово предимство за следващите президентски избори, насрочени за 2024 година.