Спорт

Ограничават играта с глава в шотландския футбол

От Euronews България Euronews България
Football G75bf0de5b 1280 Снимка: Pixabay

На професионалните футболисти в Шотландия ще бъде забранено да удрят топката с глава в деня преди и след мача, след като проучвания показват как това може да повлияе на мозъка. Клубовете също така се съветват да ограничат упражненията за игра с глава по време на тренировки до една сесия седмично. Причината е връзката между повтаряаемата игра с глава и увреждането на мозъка.

Насоките на Шотландската Футболна Асоциация идват, след като знаково проучване разкри, че бившите професионални футболисти са три и половина пъти по-застрашени от деменция и други сериозни неврологични заболявания.

Указанията, въведени в понеделник, влизат в сила с незабавен ефект, включително забраната за игра с глава повече от веднъж седмично и един ден преди или след мач, в това число упражнения за центрирания, завършващи удари и статични положения.

През 2020 г. Шотландската Футболна Асоциация забрани на деца под 12-годишна възраст да стрелят с глава по време на тренировки поради подобни опасения за увреждане на мозъка. По този начин Шотландия стана първата европейска държава, която направи това. Миналата година клубовете в английския футбол ограничиха футболистите до 10 удара с глава с "по-висока сила" седмично по време на тренировки.

"Това, което вече знаем за играта с глава и нейното въздействие върху мозъка показва, че има измеримо увреждане на паметта, което продължава от 24 до 48 часа след поредица от изстрели с глава, и че свързаните с мозъка протеини могат да бъдат открити в кръвните проби за кратко време след подобен тип действия", казва лекарят от ФА Джон Маклийн.

"Целта е да се намали всеки потенциален кумулативен ефект от играта с глава чрез намаляване на общото излагане на такива действия по време на тренировка", добавя той.

Преди публикуването на насоките бяха проведени консултации с 50 мъжки и женски професионални отбора в Шотландия. За да се намалят щетите от ударите с глава, на клубовете се препоръчва да следят активността по време на тренировките.

Футболната Асоциация заяви, че повече от 70% от анкетираните клубове в Шотландската Професионална футболна лига и Шотландската Висша лига за жени подкрепят въвеждането на новите насоки.

Изследване, съфинансирано от ФА и Асоциацията на професионалните футболисти, и проведено от Университета в Глазгоу през 2019 г., установи, че вероятността бившите професионалисти да починат от мозъчно заболяване е три пъти и половина по-голяма в сравнение с хората с други професии. Също така, пет пъти по-голяма е вероятността да се споминат от Алцхаймер, и четири пъти по-голяма е вероятността да приключат земния си път вследствие на заболяване на двигателния неврон.

"Нашите данни показват, че смъртността от невродегенеративни заболявания е по-висока и предписването на лекарства, свързани с деменция, е по-често срещано сред бившите професионални футболисти, отколкото сред контролна група от шотландското население", се казва в заключението на проучването, след като се сравняват причините за смъртта на 7676 бивши професионални футболисти от мъжки пол, родени между 1900 и 1976 г., с тези на повече от 23 000 души от общото население.

Въпреки това, проучването не успя да установи дали причината за по-високите нива на мозъчни заболявания се дължи на многократни сътресения или на някакъв друг фактор.

През 2002 г. в едно революционно решение, съдебен лекар установява, че нападателят на Уест Бромич Албиън Джеф Астъл е починал през януари същата година от "индустриално заболяване", причинено от играта с глава с тежки кожени футболни топки, което води до смъртта му на 59-годишна възраст.

Дъщеря му Доун Астъл, която отдавна води кампания по този въпрос, нарече насоките на Шотландската Футболна асоциация "още едно знаково решение за кампанията за борба с деменцията във футбола".

Автор: Дженева Абдул, "Гардиън"

 

Още спортни новини вижте във видеото: