Добро Утро, Европа

Демонстрация пред централата на НАТО в Брюксел с искане за още помощ за Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Пред централата на НАТО в Брюксел се проведе демонстрация в подкрепа на Украйна. Това се случва на фона на повторното свикване на НАТО във вторник в Двореца на парламента в румънската столица Букурещ.

Яна Бровдий, член на Асоциацията "Промотирай Украйна" заяви, че украинците биха искали НАТО да даде повече оръжия на Украйна, за да са в състояние да защитят земята си. И не само тяхната територия, но и да защитят цялото евроатлантическо пространство и цяла Европа.

 

Пред централата на НАТО организацията "Промотирай Украйна" събра много хора. Тук сме първо първо, да благодарим за цялата помощ, която вече е оказана на Украйна от държавите членки на НАТО. Но също и да помолим за повече системи за противовъздушна отбрана. Видяхме колко много енергийна инфраструктура е унищожена.

Яна Бровдий, Асоциация "Промотирай Украйна"

На срещата във вторник държавите членки вероятно ще поемат нови ангажименти за подкрепа за Украйна, включително за гориво, генератори на електроенергия, медицински консумативи, зимно оборудване и устройства за заглушаване на дронове.

Отделни съюзници вероятно също ще обявят нови доставки на военно оборудване за Украйна - най-вече на системи за противовъздушна отбрана, които Киев толкова отчаяно търси, за да защити небето си.

НАТО като организация няма да го направи, за да избегне въвличането си в по-широка война с Русия.

Украйна се стреми да стане член на алианса и генералният му секретар Йенс Столтенберг заяви, че е решен да помогне на страната да се защити от Русия.