Свят

Сърбия иска да запише ракията си в световното наследство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЮНЕСКО ще разгледа следващата седмица молбата на Сърбия за вписване на сливовицата в списъка на световното наследство. В документацията по кандидатстването се казва, че Белград е поискал да бъдат признати сръбските традиции на производство и културата на консумация на тази спиртна напитка, която в редица източноевропейски страни се смята за национално богатство.

 

Популярността на сливовицата е свързана с популярността на плода, от който се прави. Сливата заема много важно място в сръбската етнология и социология на всекидневния живот, в историята на страната. Сърбите не са свързани толкова тясно с никой друг плод както със сливата. В миналото преди да построят къща, първо засаждали сливово дърво. Гледали дали ще даде плод и ако даде, значи земята е чиста, здрава, понякога и свещена. И тогава хората започвали да строят къща на това място.

Илия Малович, социолог, автор на блога "Ракията, основни насоки"

Решението по кандидатурата на Белград трябва да бъде взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на годишната му среща в Рабат. Преди това сръбската сливовица получи отделна сертификация в ЕС като сорт ракия със защитен географски произход.