Европа

Полицейска акция в цяла Европа срещу високорискова престъпна група

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европол с акция срещу една от най-опасните престъпни мрежи в Европа.

Полицията, разследваща трафик на наркотици и пране на пари, е арестувала 44 заподозрени в 11 държави, за които смята, че са част от мрежата.

При обиските, извършени в няколко европейски държави, целта е била престъпна организация, действаща в Чехия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Полша, Норвегия, Словакия, Испания и Съединените щати, съобщиха Европол и Евроюст, който координира подобни международни операции.
Само мащабът на трафика на наркотици, приписван на тази престъпна мрежа, е огромен, като се съобщава за дейности на три континента", се казва в съвместното изявление.

Полицията е иззела голямо количество наркотици, включително кокаин, хашиш, канабис и метамфетамини, а разследващите смятат, че престъпната група е имала връзки с трафиканти на наркотици извън Европа. Тези престъпници бързо се приспособяват към нови методи за трафик на дрога, за да се опитат да избегнат правоприлагащите органи, се казва в изявлението. Пратките с наркотици бяха открити в плавателни съдове и камиони, често скрити в сложно замаскирани скрити отделения.

Във Франция са иззети луксозни предмети на стойност над 500 хиляди евро. 

Разследващите откриха, че няколко престъпни организации са си сътрудничили за осъществяване на мащабни операции в Европейския съюз и извън него, включително трафик на наркотици, пране на пари и незаконно обогатяване.

Престъпната мрежа е била структурирана като бизнес, като различни престъпни групи и брокери са работили заедно през границите, за да контролират цялата верига на трафика на наркотици - от организирането на огромни пратки с наркотици до разпространението им в Европа и извън нея.