Европа

Мирът в Босна и Херцеговина: Лондон подкрепя страната заради притеснения спрямо Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 27 143132 (1)

Великобритания ще инвестира в Босна и Херцеговина и ще подкрепи НАТО за обучението на армията на страната. Това заяви британският външен министър Лиз Тръс, която посети Сараево, на фона на притесненията от зловредно влияние на Русия в етнически разделената държава.

 

В Сараево британският външен министър Лиз Тръс потвърди ангажимента на Великобритания към мира и стабилността в Босна и Херцеговина. Тя обяви планове за задълбочаване на "сигурността и икономическото партньорство”. 

 

Обединеното кралство инвестира пари в Босна и Херцеговина, също така подкрепяме НАТО да осигури обучението на армията на Босна и Херцеговина. Предоставяме подкрепа без условия. Това, което искаме да видим, е всички наши съюзници да се уверят, че силите в полза на свободата и демокрацията в тази страна надделяват.

Лиз Тръс, външен министър на Великобритания

Преди това от Великобритания изразиха притеснения за руското въздействие и опити за дестабилизация в етнически разделената страна - между бoсненци, сърби и хървати. Подобни страхове нараснаха особено през последните месеци след като проруският лидер на босненските сърби Милорад Додик засили своята разделителна реторика, заплаши с разпускане на мултиетническите институции и блокиране на дългосрочната цел за присъединяване към НАТО. Застъпи се и за отцепването на сръбскише части от територията на Босна и Херцеговина. Антизападните му позиции бяха многократно приветствани от руския посланик в Босна и Херцеговина, който през март заяви, че ако страната влезе в НАТО, Москва ще трябва да отвърне на този според тях “враждебен акт”.

Босна и Херцеговина осъди руската инвазия в Украйна в ООН, но не постигна съгласие за налагането на санкции срещу Кремъл заради опозицията на сръбските представители.