Общество

Четвъртокласниците на малка матура по математика

От Даниела Якимова Даниела Якимова Репортер
9411359 Снимка: БГНЕС

Втори ден матури за четвъртокласниците. 58 хиляди ученици се явиха на изпит по математика. Те вече показаха знанията си и на националното външно оценяване  по български език и литература.

 

Изпитът по математика съдържа 25 задачи, от които една е с практическа насоченост. Децата трябва да могат да прилагат алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и деление, както и да познават геометричните фигури. Максималният брой точки от изпита е 100.

 

По-любим ми е предмета по математика, от една страна, защото ми е по-лесен, а от друга страна, защото не обичам да пиша.

Иван Кочев 

По математика съм по-добър, да там ми е по-лесно.

Денис Маринов

С оценките от изпитите в 4 клас учениците, кандидатстват в математически гимназии, тъй като резултатите от НВО участват в балообразуването при приема в 5 клас. В СМГ всяка година кандидатстват  голям брой четвъртокласници.

 

Състезателният бал се формира от олимпиадата по математика – областния кръг и няколко състезания, които са изброени на сайта на нашето училище. Оценката от НВО по математика също участва в състезателния бал, да. Петокласниците, които влизат при нас, са деца с любов към математиката, с изявени способности, изключително интелигентни, много амбициозни и много ученолюбиви.

д-р Антоан Тонев, директор на СМГ

Резултатите от изпитите в 4 клас се отразяват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

А отговорите на матурата може да намерите тук: https://mon.bg/bg/1