Албанската посланичка пред Euronews Bulgaria: Албания е благодарна на България за оказаната подкрепа за НАТО и ЕС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За първи път пред българска публика в Софийската опера ще свири световноизвестният цигулар Олен Чезари. Той пристигна у нас за концерта „Пътуване около света“, организиран от албанското посолство по повод 110 години от обявяването на независимостта на Албания.

Концертът „Пътуване около света“ е само част от редицата празнични прояви, които албанското посолство е подготвило по повод честванията за годишнината от независимостта на страната си.

Представяме Ви интервю с албанската посланичка Н.Пр. Доника Ходжа и световноизвестния цигулар Олен Чезари:

Ваше Превъзходителство, вие сте посланик на Албания в България от 2018г. Какво е мнението ви за страната ни и намирате ли някакви прилики между българския и албанския народ?

Да, точно така. Пристигнах в България преди точно четири години. Мога да кажа, че този период от живота ми беше прекрасен, въпреки изпитанията, през които преминаваме- първо пандемията, а сега и войната. Трябва да помисля по въпроса ви за приликите- да, толкова сме близо едни до други- само 550км ни делят, но от друга страна, до преди няколко години не знаехме нищо едни за други. От историческа гледна точка обаче имаме много сходни традиции и характеристики- като гостоприемството и кухнята например. Изпитвам уважение към всички страни, които са съумели да запазят своята идентичност, а България и Албания са сред тях.

Тази година празнувате 110 години независимост. Какви инициативи планирате да организирате тук, в България, а и в Албания?

Да, 110 години независимост, за която и България помогна, тъй като тя бе убежище на нашите патриоти по време на Ренесанса. Ще честваме този повод с нашите приятели от България с голямо парти. Изпълнители ще са трима международно известни певци с албански корени, които живеят във Франция и Италия. Те ще изнесат уникален и рядък концерт, озаглавен „Пътуване из света“ в Софийската опера и балет. Празненствата ще продължат през целия месец не само в България, но и във всяка страна, в която има солидна общност албанци. Разбира се, и в Албания.

Да преминем към Вас, господин Чезаре. Вие сте в България за концерта „Пътуване из света“, който ще се проведе на 28 ноември. Разкажете ни повече за него, моля.

Обичаме концепцията на концерта, тя е следната: искаме чрез музиката зрителите да се почувстват сякаш пътуват из целия свят по време на концерта. Песните са известни и добре познати на публиката. Ще има песни на албански, френски и италиански, а вероятно и на български- малка изненада за българите.

Сигурна съм! Коя е любимата ви част от концерта, старите песни, самата музика ли?

Любимата ми част е, когато предаваме нашата енергия на публиката. Пътуването, което правим по света - когато изпитаме духа и магията на момента.

Имате наистина забележителна музикална кариера. Вие сте самоук музикант, били сте в буквално целия свят, нали?

Точно 110 страни, но само за сега. Целта ми е да посетя абсолютно всички.

Кое е мястото, на което се чувствате най-добре?

Говорите за музиката или изобщо като усещане?

Всякак.

Живея е Италия, Рим. Обожавам този град. Смятам, че той наистина е най-доброто място за живеене.

Чувствате ли се свободен? Срещате различни култури, различни хора..

Да, да, музиката ме кара да се чувствам свободен. Когато предаваме енергията си на публиката, тя ни предава нейната. Получава се някакъв обмен, тогава се чувствам напълно свободен.

Били ли сте до сега пред българска публика?

Не, това ще бъде първият ми път и съм изключително развълнуван. Говорих си за това и с дивата Инва Мула, и с нея споделих вълнението си. Наистина вече нямаме търпение да подарим тази специална вечер на хората.

Сигурна съм, че ще бъде много празнична вечер. Кажете ни, какво мислите за ситуацията, в която се намираме в момента? Имам предвид войната в Украйна. Каква е позицията ви?

Вижте, усещането е странно. Първо имахме пандемията, по време на която всичко спря, особено за нас артистите. Духовно се чувствахме ужасно и без енергия, защото целите ни, изобщо целия ни живот беше ограничен. И точно когато пандемията в край на сметка свърши, започна войната в Украйна. Относно позицията ми- против войната съм и подкрепям Украйна изцяло. Тази беше и темата ни на един концерт, който направихме заедно с Йоко Оно в Рим.

Ваше превъзходителство, да се върнем към вас. Каква е вашата позиция и тази на албанския народ относно войната в Украйна?

Албанският народ отстоява мира. Тази война, която е напълно несправедлива и непровокирана, засегна всички ни. Война между две страни в сърцето на Европа е най-ужасното нещо, което можеше да се случи след Втората световна война. Разбира се, ние, балканските страни, помним и войната през 90те години и знаем добре колко е страшно. В този смисъл, ние сме плътно с украинския народ. Албания в момента е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Заедно със САЩ заклеймяваме случващото се в Украйна по възможно най-силен начин.

Как оценявате взаимоотношенията между България и Албания?

Взаимооношенията между двете ни страни винаги са били много добри и продължават да бъдат такива. България и Албания са приятелски държави. Ние, на Балканския полуостров, нямаме неразрешени въпроси и отношенията ни са във възход. Виждаме още, че има и икономически растеж, който привлича интереси и е потенциална възможност за Албания да развива различни бизнеси с България. Бизнес отношенията между двете страни ще допринесе и за процъфтяването на нашите съграждани. Опознаваме се все повече с всеки изминал ден. Обменяме туристи.. Много съм щастлива с текущите ни взаимоотношения. Албания е изключително благодарна на България за оказваната подкрепа през годините, за влизането ни в НАТО и европейската ни интеграция. Сътрудничим си добре и в други проекти, регионални и национални организации.

Споменахте интеграцията в ЕС. Какви са основните предизвикателства пред страните от Западните Балкани и в частност Албания, що се отнася до присъединяването?

Разбира се, пътя ни към присъединяването е изпълнен с трудности, с които се сблъскваме често. Но всички страни от Западните Балкани, и тук искам да вметна, че този термин е по-скоро политически, а не географски, та всички страни от Западните Балкани принадлежат естествено към Европа. Това дали ще влезем в ЕС не е под въпрос. Разбира се, ще зависи от усилията на всяка страна да се обединят около демократичното върховенство на закона, разбира се и от реформите, икономиката и пазара. Албания вече води преговори. Организира и първата международна конференция през август, която е исторически важна стъпка не само за моята страна, но и за целия ЕС. Това говори и за реформите, които Албания прави през последните години. Разбира се, ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да изпълним Копенхагенските критерии и скоро да станем пълноправен член на ЕС.

Обратно към вас, господин Чезаре. Спомняте ли си началото на музикалната ви кариера? Идвате от малка страна на Балканите, роден сте в Албания, но се озовавате в големия състезателен свят, в който има много талантливи хора, много упорити. Какво беше началото Ви?

Беше много трудно. Изискваше се много работа. Но мисля, че живота се състои в това да се срещате с хора. Понякога се срещаме с правилния човек, в правилния момент и място, а дори не си даваме сметка за това. Та този момент за мен беше, когато имах честта да се срещна с един от най-великите тесктописци на Италия Лучо Дала. Срещата с него промени живота ми. До преди това бях пътувал из света, изпълнявайки само класическа музика. В онзи период Дала беше една от големите италиански звезди. Заради него започнах да работя и по друг стил музика- рок, поп, джаз... Откъснах се напълно от класическия жанр. Това беше моят късметлийски ден - посоката, в която ме насочи. Преоткрих себе си. Разбира се, обожавам да свиря класическа музика, но не и по големи пърформанси. Та това, смятам аз, е ключът към успеха понякога.

Каква е следващата Ви професионална мечта?

Отново е в сферата на музиката. Всичко, което правя, е свързано с нея- композирам, продуцирам, създавам филми и саундтракове.. Имам и други хобита, но никога не бих заменил музиката като моя професия.

Какви са хобитата Ви, имате ли изобщо време за тях?

Обичам да плавам с малката си лодка, да се гмуркам под водата. Обичам да управлявам и самолети.

Имате и време за тях, въпреки музиката...

Създавам си време за тях.

Добре, за финал, нека отново напомним за концерта. Ще се проведе на 28 ноември..

Н.Пр. Доника Ходжа: В седем часа. В Софийската опера и балет, елате да празнуваме независимостта на Албания, заедно с трима международно известни артисти.

Олен Чезаре: Нека да добавя, че на сцената ще съм заедно с дивата Инва Мула – един от най-големите сопрано гласове в света, на пианото е Дженк Тукици- велик пианист. Ще имаме и гост-изпълнител – Майкъл Роуди. Така че, не го пропускайте!

Накрая, какво е посланието ви към зрителите на Euronews България?

Н.Пр. Доника Ходжа: В тези деликатни времена, в които живеем, желая мир на всички семейства не само в България, но и по целия свят.

Олен Чезаре: Тъй като Коледа наближава... Семейството и здравето са най-важни. Харесва ми, че България държи на тези две ценности... Ще се видим на шоуто!

Вижте разговора във видеото.