Добро Утро, Европа

Хасан Адемов: И без нов бюджет има възможност за скок на социалните плащания

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Съществува допълнителна опция за повишаване размера на социалните плащания, ако действието на Бюджет 2022 се удължи. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria бившият социален министър Хасан Адемов.

 

Има и една допълнителна опция, при която има повишаване на социални плащания. През 2022 година, до промяната, линията на бедност беше 413 лева. Служебният кабинет прие тази линия на бедност през 2023 година да бъде 504 лева. От тази линия на бедност, която от 1 януари ще бъде в сила, зависят социалните плащания – хората с увреждания ще получават по-голяма подкрепа от държавата, именно на базата на този текст.

„В Народното събрание, в социалната комисия беше приет проект на закон за социалното подпомагане, където гарантираният минимален доход, на базата на който се изчисляват социални помощи, се заменя с линията на бедност. Ако този проект се приеме, социалните плащания вече ще бъдат с други размери, което е гарантирано в бюджета“, каза още Адемов.

„Има действащи текстове в закона. Например в Кодекса за социално осигуряване има текст, който казва, че от 1 юли всяка година се осъвременяват всички пенсии, отпуснато до края на предходната година, по т. нар. швейцарско правило – 50% от ръста на инфлацията о 50% от ръста на осигурителния доход. Автоматични механизми съществуват, друг е въпроса дали могат да се вкарат нови политики“, обясни бившият социален министър.

Цялото интервю вижте във видеото.