Общество

Ще поскъпва ли парното и предстои ли газова криза в Европа?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не очакваме допълнителни поскъпвания (на цената на газа – бел. ред.), поне засега, за останалите зимни месеци, което е много добра новини. През лятото се говореше за изключително тежка и кризисна зима. Все пак трябва да бъдем доста нащрек, защото не се знае във всеки един зимен месец какво може да се случи, тъй като разликата в температурите е много голяма, а с тях върви и в разликата на потреблението.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.

„От една страна определящо е търсенето – колкото е по-студена зимата, толкова по-големи цени може да се очакват, но има и друга причина – осигуряването на доставките“, посочи експертът.

„Надяваме се че няма да има други кризисни ситуации, които да създават напрежение в предлагането на природен газ“, допълни Темелков.

Регионът като цяло, а и Централна Европа, е осигурена с количества газ. Хранилищата са пълни. Доколкото сме информирани, договорите които са необходими за осигуряване на зимния период са организирани и подсигурени.

Темелков очаква пазарите на газ в Европа да се нормализират през 2025 г., когато се планира въвеждането на много повече терминали в експлоатация.

„Не само терминали за регазификация, които са Европа, а и терминали за производство на втечнен природен газ, което ще даде пълна алтернатива на Европа по отношение на втечнения природен газ. В момента цените са така високи в ЕС, тъй като втечненият природен газ, който се осигурява към Европа, е недостатъчен, за да покрие във всеки един момент потреблението на Европа. Поради това нещо се получават и много големи девиации в цените “, отбеляза експертът.

Според Темелков служебното правителство е направило много добри действия, за да може да стабилизира условията на доставките и да няма напрежение по тази линия.

„Ние винаги сме твърдели, че количества и доставки има“, подчерта Темелков. „Не бяха обявявани такива търгове, с които да се покаже, че всички заинтересовани страни могат на базата на конкуретни условия да дадат най-добрите предложения към държавата“, допълни зам.-председателят на Българската газова асоциация.

По думите на Темелков „Булгаргаз“ изпълнява двойствени функции – от една страна е обществен доставчик, но от друга страна е търговец. Според експерта тези функции трябва да бъдат разграничени.

Темелков не очаква съществено повишение на цената на парното.

„От гледна точка на днешните ценови равнища на борсите и това, което се обявява като постигнати договорености от страна на обществения доставчик, не считам, че има основания за някакво съществено завишаване на цената, т.е. очаквам да бъде запазено като ниво. Честно казано, вероятно би трябвало да има някаква лека корекция нагоре, но тя ще бъде незначителна на базата на това, което в момента се получава в цяла Европа като огромни цени на енергията“, посочи той.

„Можем да се похвалим, че поне до момента успяваме да създадем като държава добри условия да съхраним цените на енергията достъпни и реални за потребителите“, допълни още експертът.

Целия разговор вижте във видеото.