Икономика

Воден удар след рехабилитация повредил ПАВЕЦ Чаира

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че повредата във водноелектрическата централа ПАВЕЦ Чаира ще струва поне 2 милиарда лева и не е ясно колко време ще отнеме реставрирането. ПАВЕЦ Чаира е обект със сериозно значение за позицията на страната ни като производител на електроенергия, както и за сигурността на електроенергийната ни система.

 

Преди десетина година това съоръжение имаше ключово значение за българската енергийна система, тъй като осигуряваше сигурността на системата при отпадане на големи агрегати. Сега когато пазарите са интегрирани в Европа, ЕСО успешно успява да балансира българката система на базата на електроенергия от региона. Така че това съоръжение вече има по-скоро много важно пазарно значение.

Антон Иванов, енергиен експерт

По думите на Иванов, ПАВЕЦ Чаира има четири агрегата. Първо около 2014 г. е излязъл един в рехабилитация, след това и втори, а в момента – от една година – не работи нито един. При пускови тестове след рехабилитацията настъпи воден удар, който доведе до значителни повреди.

Вижте целия материал във видеото.