Европа

Париж и Лондон с нова сделка, за да спрат мигрантския поток през Ламанша

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От началото на годината повече от 40 000 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки, за да стигнат до Великобритания.

Британското министерство на отбраната публикува новите данни, след като през уикенда на британския бряг пристигнаха още 22 малки лодки с близо 1000 души не борда. 

Никога досега толкова много мигранти - сред които най-много са албанци, иранци и афганистанци - не са предприемали опасното пътуване.

Най-малко 12 000 от регистрираните пристигащи са албански граждани.

Според проучване 60% от албанците искат да напуснат страната си, като сред основните причини посочват корупцията и ниското качество на живот.

През последните седмици албанските опозиционни партии изкараха десетки хиляди по улиците - в знак на недоволство срещу нарастващата бедност и корупцията.

Рекордният брой мигранти оказва допълнителен натиск върху консервативното правителство на Обединеното кралство, което превърна справянето с миграцията в свой основен приоритет след Брекзит.

След като спорният план за изпращане на търсещите убежище в Руанда забуксува, от Лондон подписа споразумение с Париж. Според него Великобритания ще плати на Франция (малко) над 72,2 млн. евро през тази и следващата година, за да могат френските власти да увеличат с 40% броя на своите сили за сигурност, които патрулират по северните плажове на Франция, така че мигрантите да не достигат британските брегове.