Политика

Цената на газа: Енергийният министър не очаква сериозно поскъпване

От Euronews България Euronews България

Стабилизиране на цените на природния газ през следващите месеци. Това прогнозира министърът на енергетиката Росен Христов в Бургас.

Той се позова на анализи на цените на природния газ и на обявените цени на парното за месец декември, които по думите му са достъпни за потребителите. Очакваната цена за декември е около 145 лв., уточни Христов.  

„За момента нашите анализи показват че може да разчитаме на някакво стабилизиране на цените. Вече обявихме цените за декември, те са все така достъпни от порядъка на 145 лева се очаква цената за декември като това декември, януари и февруари традиционно са месеците с най-високи цени, така че аз вярвам че януари и февруари ще можем да осигурим газ приблизително в този диапазон, така че зимата да мине сравнително меко, така да се каже от към цени на горива и на газ“, каза министър Росен Христов.

От Бургас ще стартират два пилотни национални проекта, инициирани от Енергийния системен оператор и местната власт. Това съобщи на работно посещение в морския град служебния министър на енергетиката Росен Христов, предаде кореспондентът на Euronews Bulgaria в града.

Единият проект касае началото на изграждането на 200 броя електрозарядни станции за автомобили в цялата страна. А другият е началото на зарядни станции за водород, които по примера на Норвегия ще разработи зелената енергия за автобусния транспорт. Очаква се догодина да започне изграждането на пилотната станция за зелена енергия в Бургас.