Икономика

Богомил Николов за „черния петък“: Гледайте самите цени, а не процентите на намаленията

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Трябва да се научим да не гледаме процентите на намаленията. За съжаление, за голяма част от нас това е водещия мотив. А трябва да се научим да гледаме самите цени и да ги сравняваме, за да намерим най-изгодното.“ Такъв съвет даде на зрителите на Euronews Bulgaria Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“, относно предстоящия „черен петък“.

Хубавото на пазарната икономика е, че можете да избирате между стотици търговци, отбеляза той. Колкото по-подготвени сме предварително, толкова по-голям е шансът да направим добра сделка, смята Николов.

 

Всяка една криза, навсякъде по света, удря по един и същи начин по джоба ни. От друга страна, ясно е, че храните са последното нещо, което може да се лишим. А пък стоките като дрехи, електроуреди, технически средства, са нещото, което там пък търсим резерви, да намерим намаления, да купим нещо, което е на по-изгодна цена. И точно тук се фокусира „черният петък“ всяка година. Защото основният акцент, най-продаваните стоки, са техническите продукти, облекла и обувки. И веднага възниква въпросът: реални ли са намаленията или не? И няма еднозначен отговор.

„Единият тип хора тръгват по магазините или отварят сайтовете и гледат да си купят нещо, което е много намалено. Ако намерите нещо с 50% намаление – избирате, купувате го, дори и да не ви трябва. Правилният подход е обратното – знаете какво искате, да си направите проучване предварително, и когато дойде петъка, няма да има търговец, който да може да ви излъже. Просто защото вие ще знаете каква е била цената преди една седмица, да кажем“, съветва председателят на Асоциация „Активни потребители“.

Цялото интервю вижте във видеото.