Икономика

Искат скок на парното с до 330%

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9412025 Александър Йорданов, член на КЕВР. Снимка: БГНЕС

Парното да поскъпне от 29% в София до 330% във Велико Търново. Такива нови цени на парното и топлата вода от 1 юли предлагат Топлофикациите в страната, става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор, предаде БНР.

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото.
Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов потвърди пред депутатите от енергийната комисия за исканията на компаниите за увеличения в цените.

 

Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените.

Александър Йорданов, член на КЕВР

Ден по-късно и енергийният министър Александър Николов предупреди за възможен двуцифрен скок в цената на парното и топлата вода от 1 юли. 
"Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано", заяви Николов. Той беше категоричен, че ще се търсят решения, които да компенсират потребителите. 
Предстои КЕВР да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли.