Спорт

Везенков изведе Олимпиакос до победа срещу Партизан с 87:58

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант

Александър Везенков и Олимпиакос се върнаха на победния път в Евролигата. На свой терен българинът и тимът му бяха категорични срещу оределия състав на Партизан след 87:58 в мач от 7 кръг в най-силната клубна надпревара на Стария континент.

Гръцкият гранд е с баланс от 5-2 и е трети в класирането, докато сръбският състав е с 3 успеха и 4 поражения и е 12-и. 206-сантиметровото крило продължава със силните си изяви за Олимпиакос и отново бе сред най-добрите. Срещу името си в статистиката Александър Везенков остави 15 точки, 7 борби, 4 асистенции и 1 открадната топка за 31 минути на паркета като титуляр. При стрелбата си той бе 4/6 от средно разстояние, 2/4 от тройката и 1/1 от линията за изпълнение на наказателни удари. От неговите колеги Костас Слукас се отчете със 17 точки и 8 асистенции, а Янулис Ларенцакис вкара 14. За Партизан, който пристигна в Пирея с едва 9 баскетболисти, измъчван от контузии и липсващи заради световните квалификации, най-резултатни бяха Кевин Пънтър и Джеймс Нънали с по 14 пункта. На 17 ноември Олимпиакос гостува на Байерн Мюнхен, а ден по-късно Партизан приема Макаби Тел Авив.

 

Вашингтон - Далас 113:105: Дабъл-дабъл от 36 точки и 11 борби за Кайл Кузма вдъхновиха "магьосниците" за победата


Вашингтон Уизардс се наложи над Далас Маверикс със 113:105 у дома в пореден мач от редовния сезон на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.Над всички за победителите бе Кайл Кузма, който завърши с впечатляващ дабъл-дабъл – 36 точки и 11 борби, към които прибави и шест асистенции. Той приключи срещата с 14/26 при стрелбата за две точки, 5/11 от тройката и 3/3 от наказателната линия. Още четирима баскетболисти на „магьосниците“ се отчетоха с двуцифрен точков актив, водени от Руй Хачимура с 23. За тексасци Спенсър Динуиди бе най-резултатен с 33 пункта, четири борби и шест асистенции, но силната му игра не спомогна за успех на Маверикс. Звездата на тима Лука Дончич приключи с 22 точки, девет овладени топки и шест завършващи подавания, но стреля само 8/21 от игра и 3/8 от тройката, като пропусна и цели шест наказателни удара. Вашингтон е шести в Източната конференция с равен баланс от 6 победи и 6 загуби, докато Далас е седми на Запад с шест успеха и пет поражения. В следващите си мачове Маверикс приемат Портланд в събота срещу неделя вечер, докато Уизардс са домакини на Юта Джаз по същото време.

Верона - Ювентус 0:1: Пета поредна победа със суха мрежа за "бианконерите", спорни отсъждания на ВАР белязаха мача

Ювентус излезе на трето място в класирането на Серия "А" след победа с 1:0 като гост на Верона в предпоследната среща от 14-ия кръг. За "бианконерите" това бе пета поредна победа в италианското първенство, като и петте дойдоха със "сухи мрежи". Автор на единствения гол в срещата стана Мойс Кийн, който в 60-ата минута се възползва от много хубави последователни подавания на Аркадиуш Милик и Адриен Рабио, за да преодолее Лоренцо Монтипо с удар с левия крак. Футболистите на Ювентус обаче трябваше да треперят и да благодарят на системата за видеоповторения за това, че запазиха аванса си. В 75-ата минута Алекс Сандро игра с ръка в наказателното си поле, но от ВАР екипа решиха, че няма основания да сигнализира на главния рефер Марко ди Бело за дузпа. В 82-рата минута Леонардо Бонучи влезе тежко в единоборство в крака на Даниеле Верде. Ди Бело отсъди дузпа, но след консултация с ВАР я отмени заради минимален контакт на крака на Бонучи с топката преди да изрита Верде. В добавеното време на срещата Алекс Сандро пък получи директен червен картон, след като извърши нарушение като последен в защитата на границата на наказателното поле. Верона обаче не успя да се възползва и от тази ситуация и допусна девета поредна шампионатна загуба. В класирането Ювентус е трети с 28 точки, на две зад шампиона Милан и на десет зад лидера Наполи. Верона е на последното 20-о място с 5 пункта, на пет от спасителния бряг.

Реал (Мадрид) - Кадис 2:1: "Кралете" се върнаха към победите в Ла Лига

Отборът на Реал (Мадрид) се върна към победите в Ла Лига, след като надви Кадис у дома с 2:1 в мач от 14-ия кръг на испанския шампионат. По този начин тимът на Карло Анчелоти събра 35 точки на второто място във временното класиране. В герой за „лос бланкос“ на „Сантиаго Бернабеу“ се превърна Тони Кроос, който вкара гол и направи гениална асистенция за попадение на Едер Милитао. Домакините така и не успяха да упражни сериозен натиск срещу вратата на Кадис през първото полувреме, но все пак в 40-ата минута поведоха. Тони Кроос намери майсторски Едер Милитао, а той останал сам на далечната греда реализира за 1:0. Двадесет минути преди края на редовното време Кроос отново бе главно действащо лице при голова атака на „кралския клуб“. Той стигна до една топка извън наказателното поле и с удар от воле порази вратата на Ледесма. Гостите се вдигнаха в края в търсене на гол и успяха да се разпишат в 82-рата минута чрез Лукас Перес, който реализира след двойно спасяване на Тибо Куртоа и добавка, при която нямаше как да се намеси за трети път.
До края на мача Кадис натисна, но не успя да вземе точката и така остава на 19-ото място в таблицата с 11 точки.

Португалия - България 88:78: Първа загуба за "лъвовете" в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025

Българският национален отбор по баскетбол допусна първа загуба в предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 г. Като гост в Коимбра "лъвовете" отстъпиха срещу Португалия със 78:88. Поражението може да има висока цена за родния тим, воден от Росен Барчовски, тъй като го оставя на второ място в група F. Португалия е лидер с три победи от три срещи, а българите са с две победи и една загуба. В неделя (13 ноември) португалците приемат Румъния, а България е гост на Кипър. Само първият отбор в групата продължава към същинския кръг на квалификациите, а вторият и третият преминават към третата фаза на предварителните пресявки. България беше без голямата си звезда Александър Везенков, който не бе пуснат от клубния си Олимпиакос. Освен него от състава липсваха опитните Станимир Маринов, Димитър Димитров и Александър Янев. Баскетболистите на Росен Барчовски направиха силно първо полувреме, след което водеха с 52:44. Впечатляваща беше втората четвърт завършила 32:23 за България. След паузата обаче българите реализираха едва 26 точки за сметка на 44 за португалците. Диого Брито беше най-резултатен за Португалия с 19 точки, а Рафаел Лишбоа и Траванте Уилямс добавиха по 18. За България капитанът Чавдар Костов се отчете със 17 точки, а натурализираният американец Дейвид Кравиш вкара 14 и овладя седем борби.

Ман Юнайтед - Астън Вила 4:2: "Червените дяволи" се реваншираха за загубата от същия съперник и продължиха напред в Купата на Лигата

Манчестър Юнайтед се класира за осминафиналите в турнира за Купата на Лигата, след като отстрани Астън Вила след зрелищен мач на „Олд Трафорд“, завършил 4:2. По този начин футболистите на Ерик тен Хаг се реваншираха за загубата си от Унай Емери и компания с 1:3 като гост миналия уикенд. След нулева първа част Оли Уоткинс даде преднина на бирмингамци в 48-та минута, но 60 секунди по-късно Антони Марсиал възстанови паритета. Попаденията в „Театъра на мечтите“ продължиха да валят и автогол на Диого Далот върна аванса на гостите. Юнайтед обаче отново изравни, този път чрез Маркъс Рашфорд, а до края оформи пълния обрат след попаденията на Бруно Фернандеш и Скот МакТоминей, като асистент и за двата гола бе влезлия от пейката Алехандро Гарначо. Така „червените дяволи“ си гарантираха място в следващата фаза на надпреварата, където ще играят с втородивизионния Бърнли у дома. За Юнайтед предстои визита на Фулъм във Висшата лига, докато Вила гостува на Брайтън.