България

Погребален агент: Кметският наместник носи отговорност за масовия гроб

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Стоян Макреев Стоян Макреев от заместник-председател на Съюза на погребалните фирми.

Кой е допуснал да бъдат погребани телата край старото гробище в Клисура и кой трябва да поеме отговорност за открития масов гроб? По темата пред Euronews Bulgaria говори Стоян Макреев -  заместник-председател на Съюза на погребалните фирми:

 

Според кметския наместник на село клисура Камелия Димитрова, обаче „фирмата, която си е погребална, тя носи документа, личната карта на погребвания.“ В отговор на въпрос дали при нея са носили документи за нелегалните погребения, тя отговори:

 

Е как нелегални? Защо да са нелегални? Няма нелегалност!

Камелия Димитрова, кметски наместник на село Клисура

Припомняме, че в понеделник жена от Банкя открива телата на седем души в местността Клисура докато се разхожда.

 

При разравянето на стърчащите останки са установени, условно обособени на две места - на едното място 2 трупа, а на другото 5 трупа. При изравянето просто излизат.

Стойно Цветков, началник отдел "Разследвания" в СДВР

Телата се оказват на починали възрастни хора. До момента само едно от тях е идентифицирано и близките на починалия са разпитани. За нито един от случаите няма данни за насилствена смърт, според разследващите става въпрос за измама с кремации.
По случая е задържан 51-годишен мъж, който е работел сам в погребалната агенция. Мъжът не се признава за виновен. „В общи линии твърди,че е станала грешка“, каза Десислава Петрова, говорител на СГП -
Телата са намерени близо до стария гробищен парк в Клисура, който не е действащ. А неофициалната информация че са намерени над 10 починали не беше потвърдена от полицията. Но не беше и отречена.

 

Можем да говорим и за повече и за по-малко от 50, но това ще бъде тепърва установявано.

Стойно Цветков, началник отдел "Разследвания" в СДВР

Тепърва разследването ще установява как и кога са се извършвали незаконните погребения и защо никой не установил,че престъпната дейност се извършва на земя, която е наследствена на селото според кметския наместник.

Траурната агенция на задържания мъж се намира в центъра на Банкя. По информация на разследващите задържаният е взимал по 1000 лева за кремация. Мъжът е задържан за 72 часа. От прокуратурата ще настояват той да остане за постоянно зад решетките.