Европа

ЕС предлага съвместна киберзащита срещу руските хакерски атаки

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейският съюз представи нови предложения за по-бързо придвижване на армиите си по време на конфликт и за повишаване на киберсигурността, като заяви, че войната на Русия срещу Украйна е сигнал за засилване на европейската отбрана.

Последните киберудари по енергийната и транспортната инфраструктура показаха опасностите, затова са необходими допълнителни действия за защитата на гражданите, въоръжените сили и мисиите на ЕС.

 

Мисля, че руската война в Украйна и неотдавнашните кибератаки срещу стратегически части от нашата инфраструктура са сигнал за събуждане за всички нас. Трябва да засилим способността си да се защитаваме, а също и да защитаваме нашите ценности, тъй като те се проявяват в ежедневието.

Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията на ЕС

Политиката за киберотбрана е част от по-широк пакет за сигурност и отбрана. Той включва и мерки за подобряване на военната мобилност на Европа.

Предложенията имат за цел да идентифицират пропуските в европейската инфраструктура – като пътища, мостове, железопътни линии, пристанища или летища, които не са в състояние да обслужват тежко или голямо военно оборудване. За приоритетно модернизиране и да осигурят гарантиран достъп до доставки на гориво в цялата територия на континента.

ЕС трябва да засили гражданското и военното сътрудничество в областта на киберсигурността и да подобри обмена между експертите по отбрана на национално и европейско равнище, заяви Комисията. 

 

Кибервойната и кибератаките се превърнаха в неразделна част от нашата съвременна война. Руската агресия срещу Украйна е съпроводена от многократни кибератаки, не само срещу Украйна, но и срещу всички нас, и срещу нашите партньорски държави. Не забравяйте, че преди началото на войната голяма кибератака предшестваше бомбардировките над Киев. Затова предлагаме да увеличим способността си да предотвратяваме, откриваме и възпираме кибератаките, и да се защитаваме от тях.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи

Генералният секретар на НАТО заяви, че кибератаките могат да задействат член 5 на НАТО, който гласи, че атаката срещу един съюзник е атака срещу всички.

Държавите от ЕС трябва да вложат повече средства в съвременни способности за военна електронна защита и бюджетът на ЕС може да бъде използван за тази цел, пояснява комисията.