Спорт

"Вълците" станаха първият победител в Лигата на конференциите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 26 132353

Отборът на Рома стана първият победител в третия по сила европейски клубен футболен турнир Лигата на конференциите. "Вълците" победиха с 1:0 "Фейенорд" във финала в надпреварата в Тирана.

С успеха Жозе Моуриньо влезе в историята като треньора, спечелил и трите европейски отличия в клубния футбол - Шампионската лига, Лига Европа" и сега Лигата на конференциите. Португалецът е водил отбори в пет финала в евротурнирите, като винаги е излизал победител.

 

В началото нямаше много възможности пред двете врати. В 32-ата минута Джанлука Манчини подаде от далеч към Николо Дзаниоло, който овладя с гърди и след това се разписа във вратата на съперника. "Фейенорд" се вдигна през второто полувреме, когато имаше възможност да изравни в 47-ата минута. Тогва след ъглов удар и разбъркване в наказателното поле на Рома Траунер улучи греда, а при добавката Патрисио изчисти в корнер.Три минути по-късно португалският страж отново спаси вратата си, като изби топката в гредата след изстрел на Тирел Маласия. Пет минути преди края капитанът Пелегрини пропусна най-добрата възможност за "Рома" през втората част, като от добра позиция стреля в ръцете на Билоу.

"Рома" беше в група с ЦСКА-София, като спечели и двата мача - с 5:1 в Рим и с 3:2 в София. Това е първият триумф за италиански отбор в Европа след титлата на "Интер" в Шампионската лига през 2010 г., когато начело на "нерадзурите" беше именно Моуриньо.