Европа

Умря назначеният от Москва зам.-управител на Херсонска област

От Euronews България Euronews България
Kirill Stremousov Parvi Kanal Кирил Стремоусов. Стопкадър: Первый канал

Инсталираният от Москва високопоставен служител на окупирания регион Херсон в Украйна Кирил Стремоусов е починал в сряда, според руските медии и областния управител, предаде Euronews.

Стремоусов, който е бил заместник-губернатор на Херсон, е загинал в "автомобилна катастрофа", съобщиха от кабинета на губернатора.

Той беше един от най-гласните поддръжници на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в края на февруари. Стремоусов е издирван за държавна измяна от украинските власти, откакто беше назначен на поста си два месеца след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Кирил Стремоусов загина. Това е огромна трагедия, непоправима загуба“, каза в Telegram Сергей Аксьонов, избраният от Кремъл лидер на Крим.

Херсон е един от четирите региона, заедно с Донецк, Луганск и Запорожие, незаконно анексирани от Москва на 30 септември след провеждането на фиктивни референдуми за тяхната независимост от Украйна.

Смъртта на Стремоусов дойде малко преди военният министър Сергей Шойгу нареди пълно оттегляне на руските войски от западния бряг на Днепър.

През последните дни Стремоусов беше активен в социалните мрежи, призовавайки жителите на региона да напуснат териториите, контролирани от Москва. Той беше заявил по-рано, че 7 ноември ще бъде последният ден от централно организираните евакуации от град Херсон.

Херсон е единствената областна столица на Украйна, която Москва успя да превземе след нахлуването си през февруари.