Добро Утро, Европа

С колко точно ще се увеличат пенсиите? Формулата за изчисление от д-р Хасан Адемов в студиото на Euronews Bulgaria

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 26 111256

Преди седмица правителството обяви антикризисните мерки за 2 млрд. лева за бизнеса и домакинствата, а според вицепремиера Корнелия Нинова те могат да влязат в сила още от 1 юли - ако депутатите ги приемат в бърз порядък

Ще подкрепи ли опозицията предложенията? Наш гост е Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС.

 

Кризисните мерки, ще подкрепи ли опозицията предложенията? Сега разговаряме с Хасан Адемов, депутат от ДПС и наш гост. Добро утро.

Добро утро.

Господин Адемов, ние разчитаме на Вас да обясните какво се случва с тези пенсии, защото ситуацията се оказва много объркана. Преди това обаче, има ли воля антикризисните мерки да бъдат приети до 1 юли, както очаква Корнелия Нинова? Опозицията ще подкрепи ли промените?

Вижте, всички мерки – антикризисни, инфлационни, както и да се наричат - когато са в интерес на български граждани, няма как да не бъдат подкрепени от опозицията и от управляващите.

Такива ли са?

Сега, големият проблем е дали ще бъдат такива мерките, защото на този етап (нека да направим уговорката, че става въпрос за един предварителен вариант) за да може да бъдат официализирани по някакъв начин, трябва да има внесен законопроект. Защото без да има промени в законодателството, няма как тези мерки да бъдат реализирани. Неслучайно ние от опозицията заявяваме, че тези мерки са закъснели, защото инфлацията галопира, цените се увеличават всеки ден.

Но на този прочит на мерките бихте ли ги подкрепили в този им вариант?

Естествено, че дори в този вариант заслужават подкрепа, защото са нещо по-добро от това, което е било досега. Въпросът е обаче дали точно тези мерки ще бъдат внесени в Народното събрание? На този етап никой не може да даде отговор на този въпрос. Що се отнася до пенсиите…

Сега това не можем да разберем. Беше обявено 10% увеличение, нали така?

Уточнението е, че става въпрос за средно увеличение с 15%.

Защо от опозицията в лицето на ГЕРБ казаха, че всъщност то ще бъде 4 процента?

Защото за някои действително ще бъде 4%, а за други ще бъде много повече.

Дойде време да смятаме наистина сега с числа.

Ако става въпрос за минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст тя...

...е 370 лева.

Предвижда се увеличение по швейцарското правило. В действащото законодателство е 6,7 процента. А управляващите предлагат това увеличение. Или оригинално наречено, осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило да бъде 10%.

От октомври.

От първи юли. 1 юли на 370 лева от 15% стават колко с 37 лева увеличение ще ги сметнете? 15% са 37 лева, нали така?

Така, добавяме към 370.

370, получаваме колко?

Получаваме 407 лева.

Към тях прибавяме и тази добавка от 60 лева, която вече става част от пенсиите.

Това са нови, говорим и за добавката.

Сега я наричат инфлационна добавка.

Смятаме и става 460 лева.

Ако сметнем, да кажем друга пенсия с 500 лева. Така 15% стават 550.

Лева.

Плюс тези 60 става 610. Смятам и още една пенсия от 1000 лева, например пенсията от 1000 лева в процентно увеличение става 1100 лева плюс 60 - 1160. Проста е сметката по начина, по който се предлага. Въпросът е, че управляващите веднъж чрез министъра на труда и социалната политика и след това министъра на финансите, а след това премиерът, казаха различни варианти, което обърква напълно хората за окончателния вариант. Поне на този етап около кой се спират управляващите? 

Е, всеки може да си го сметне по тази формула.

Много лесно може да сметне с 15% пенсията, която получава, без да се гледа.

Чистата пенсия. Другото е добавка, то не е…

Пенсионна добавка, а тази добавка вече става част от размера на пенсията. Сега премиерът казва, че по-важният въпрос е откъде ще дойдат парите за това.

Откъде ще дойдат?

Ето ги парите от кражби, които влизат в джобовете на младите пенсионери. Само че възниква въпросът догодина откъде идват тези пари? Този размер става официален.

Какви са вашите предположения?

Надяваме се, че икономиката ще работи. Надяваме се, че ще има инвестиции. Надяваме се, че ще има ръст на икономиката, на заетостта, на доходите на хората и оттам увеличение на осигурителните вноски, за да не се налага да се увеличава дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Бюджетът на фонд „Пенсии“ е 14 милиарда и 200 милиона тази година. От тези 14 милиарда и 200 милиона, половината идват от данъци. Какво означава това? Един пенсионер отива в магазина, плаща 15% ДДС. И по този начин рефинансира половината от унизително ниския размер на пенсиите. Да има усещане за справедливост.

С тази промяна, която се предлага, ще имат ли хората това усещане?

Не съм убеден, че ще има, защото ще има хора, които ще бъдат огорчени, тъй като очакват 50% увеличение.

Справедливият метод, така че да няма онеправдани и разочаровани.

Вместо да има да има връзка между осигурителния принос - колко си внасял и размера на пенсиията, която получаваш. Тази взаимовръзка беше разрушена с политически решения от предишните управляващи. Изпреварващото увеличение на минималната работна заплата оплеска пенсионната система.

И тази промяна, която сега се предлага, не увеличава ли още повече ножицата между минималната и максималната пенсия?

От 1 октомври максималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, който към днешна дата е 1500 лева, се увеличава на 2000 лева. А от началото на следващата година на 3400, колкото е максималният осигурителен доход. Още една мярка, която според управляващите е да се преодолее това разминаването между т. нар. стари и нови пенсии. Макар че такъв термин в социалното осигуряване няма. Пенсията се отпуска към един момент, когато отговаряш на условията, но това са детайли, които не могжем да преминем. Това, което се предлага обаче, е важно. Всички пенсии, около 770 хиляди, ще получат увеличение по следния начин. Швейцарското правило през годините представляваше така нареченото „златно швейцарско правило“ - 15% от осигурителния доход плюс 15% от инфлацията. И понеже инфлацията през последните 10 години варира от порядъка между 0 и 16%, предложението е в годините, в които е по-висока, да бъдат пресметнати за всяка една пенсия поотделно. Което означава, че 770 хиляди или 2 милиона и петдесет хиляди пенсионери ще получат нов размер на пенсиите, който се очаква да бъде малко по-различен. И да възцари усещането за справедливост. Но така или иначе, всяка пенсия е индивидуална. Нека да видим какво ще получи в крайна сметка.

Вие от Движението за права и свободи казахте в парламента, че Кирил Петков ви е заплашвал с американския посланик, а в същото време вашият евродепутат Илхан Кючюк каза, че „Продължаваме промянатаискат вашата подкрепа, за да влязат в АЛДЕ.

Действително има такъв проблем, но политическото ръководство на Движението за права и свободи винаги взема мъдро решение, така че не се притеснявайте. И в този казус ние ще вземем най-правилното решение, което е в интерес на България и на ЕС. 

Не е ли много лицемерно това отношение? Не е ли лицемерно това от една страна да ви заплашват с Америка, а от друга страна да искат вашата помощ?

Ние ще вземем решение да допуснем ПП в рамките на либералното семейство.

Това е дискусия, която предстои. Първо, „Продължаваме промяната“ не е регистрирана като партия. Второ, не е кандидатствала. Трето, има някаква идея премиерът да бъде поканен в рамките на Съвета на министър-председателите на либералните партии, така че на този етап е трудно да говорим за някакво противопоставяне на едната на другата позиция, тъй като нищо реално не се е случило.

А ще има ли пазарлък?

Движението за права и свободи не прави пазарлък с принципи. Когато става въпрос за ценности, ние сме безкомпромисни.