Общество

Юлиан Попов: Възобновяемата енергия се развива с невероятна скорост

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През 2015 г. с Парижкото споразумение се постигна най-сетне съгласие за ограничаване на покачването на температурите до колкото се може по-близо до 1,5 °C, което е на ръба на реалистичното, но отделните ангажименти на държавите трябва да се затегнат, трябва още много неща да се направят и за това се преговаря на конференцията в продължение на две седмици.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Юлиан Попов – съветник на Европейската климатична фондация, който участва в световната климатична конференция в Египет.

„Конференцията е двойствена, от една страна тревогата е сериозна, има цели делегации които са изцяло фокусирани върху резултатите от глобалното затопляне. В същото време конференцията е и много ведра, защото хора от цял свят, работещи заедно дистанционно, се събират на едно място, това е огромна конференция“, посочи Попов.

„Освен най-голямото политическо събитие, това е и огромно бизнес, технологично и финансово събитие“, каза още той.

Въздействието на войната в Украйна е глобално, но не това е центърът на вниманието тук, освен че всички хотели са претъпкани с руснаци“, отбеляза Попов.

Той подчерта, че климатичните проблеми са рисков и усилващ фактор. По думите му до 2040 г. е възможно постепенно отказване от използването на въглища.

Реалистичен е тъй като възобновяемата енергия се развива с невероятна скорост, разраства се експоненциално, а цената ѝ пада все повече и повече, както и се появяват все нови и нови технологии за съхранение на енергия, за по-ефективно добив, офшорни вятърни централи... вятърната и слънчевата енергия в комбинация с тези технологии съвсем спокойно може да осигурят базова енергия, тоест 24-часово производство на енергия.

По думите на Попов технологиите са налични, цените са ниски, въпросът е до голяма степен до политически и инвестиционни решения и сигурност за тези инвестиционни решения.

Според бившия министър на екологията България има шанс да бъде домаин на световната климатична конференция през 2024 г.

„Домакинство става на ротационен принцип и през 2024 г. то трябва да бъде в Източна Европа, а тъй като Полша вече е била домакин на 4 такива срещи, най-много от всички страни, България е съвсем логично място да поиска. Това е процес, който трае от година. В България са се водили много разговори“, коментира Попов.

„Подобно домакинство би било невероятен удар за България – политически, икономически, технологичен, образование и ползите са невероятни. Не е въпрос само за една конференция, а това е един процес, който трае постоянно“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото.