Спорт

Лигата на конференциите: Фиорентина и Партизан са сред възможните съперници на Лудогорец

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Sport (1)

Италианският "Фиорентина" и сръбският "Партизан" са сред възможните съперници на "Лудогорец" в плейофите в Лигата на нациите. Жребият е понеделник, 7 ноември от 15:00 часа.

"Орлите" завършиха на трето място в своята група в Лига Европа и ще играят в третия по сила европейски турнир. Пред тима от Разград завършиха "Бетис" и "Рома".

Първите двубои от плейофите ще бъдат на 16 февруари 2023 г., а реваншите - на 23 февруари.

Всички евентуални съперници на "Лудогорец":

"Андерлехт" Белгия

"Базел" Швейцария

ЧФР Клуж Румъния

"Днипро-1" Украйна

"Фиорентина" Италия

"Гент" Белгия

"Лех" Познан Полша

"Партизан" Сърбия

В урната на българския шампион са "Лацио", АЕК Ларнака, "Бодьо/Глимт", "Брага", "Шериф", "Карабах" и "Трабзонспор".

След плейофния кръг следват 1/8-финали, където вече чакат победителите в осемте групи на Лигата на конференциите - "Истанбул Башакшехир", "Уест Хем", "Виляреал", "Ница", АЗ Алкмаар, "Юргорден", "Сиваспор", "Слован" Братислава.

Рома - Лудогорец 3:1: Разградчани ще играят в Лигата на конференциите

Лудогорец" отпадна от Лига Европа и ще играе в Лигата на конференциите напролет след драматичен мач с "Рома". Българският шампион загуби при гостуването си в Рим на стадион "Олимпико" с 1:3 след обрат. Тимът, воден от Анте Шимунджа, се нуждаеше от победа или равенство, но след загубата остава трети в група С на турнира и ще играе в 1/16-финалите на Лига на конференциите.

Двубоят беше белязан от много силна първа част на "Лудогорец" и значително по-слабо второ полувреме, подобно на срещата с Бетис преди седмица.

Рик Джонатан откри в 42-ата минута, но в началото на втората част само за десет минути "Рома" получи две дузпи. Капитанът на "вълците" Лоренцо Пелегрини отбеляза и двете в 56-ата и 65-ата. Пет минути преди края на срещата Николо Дзаниоло вкара трети гол.

За капак българският шампион имаше отменен гол, а завърши и с човек по-малко, след като Оливие Вердон получи директен червен картон.



БФС: Михайлов спря правата на петима рефери до 31 март 2023 г.

Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) обяви, че спира правата на петима рефери до 31 март 2023 г. Причината са "зачестилите случаи на недоволство на клубове от съдийски отсъждания".

В съобщение на сайта на БФС се казва, че "по лично нареждане на президента Борислав Михайлов", Съдийската комисия е анализирала работата на реферите, след което идва и решението.

Извадените съдии са Ивайло Стоянов, Владимир Вълков, Георги Димитров, Иво Андреев и Димо Димов. За първите трима се съобщава, че са със спрени права, както за Първа, така и за Втора лига. Андреев и Димов само за елитната лига. От преглед на нарядите на съдиите в последните седмици се вижда, че повечето съгрешили са били на системата за видеоповторения (VAR).

От комисията добавят, че през януари 2023 г. ранглистата на VAR арбитрите ще бъде допълнително редуцирана.

"СК към БФС призовава всички рефери да положат максимални усилия за качествено представяне, което да отговаря на огромните инвестиции в тяхното обучение и развитие."

Дейстивията на БФС идват на фона на недоволството от водещи клубове. Преди 10 дни Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София смяна на председателя на СК Виктор Касай. В последните дни Левски изрази остра позиция срещу ръководството на организацията и призова за свикване на извънреден конгрес.



Реал Сосиедад - Манчестър Юнайтед 0:1: Червените дяволи останаха на второто място в своята група

"Манчестър Юнайтед" победи с 1:0 "Реал Сосиедад" като гост в мач от последния кръг на група 5 в Лига Европа. Въпреки успеха обаче, "червените дяволи" остават на второто място.

За испанците класирането на осминафинал в евротурнирите е първо от близо две десетилетия. "Юнайтед" пък ще трябва да мине през плейофите, където го очакват отбори като "Барселона" и "Ювентус".

Единственото попадение на "Аноета" отбеляза Алехандро Гарначо, който бе точен в 17' след подаване на Кристиано Роналдо. Така аржентинецът стана най-младият чужденец, разписвал се за 20-кратния английски шампион в Европа. До четвъртък вечер рекорда държеше легендата Джордж Бест.

Главен съдия на мача бе топ реферът ни Георги Кабаков.

"Реал Сосиедад" печели групата с 15 точки и по-добри показатели в директните двубои с "Юнайтед", който е със същия актив. Трети е "Шериф" Тираспол с 6 точки, след като спечели с 1:0 като домакин на "Омония". Кипърският гранд остава на дъното с 0.



Джокович - Хачанов 6:4, 6:1: Жил Симон се сбогува с публиката в Париж

Бившият номер 1 в света на тениса Новак Джокович записа 11-та поредна победа в Тура, след като надви руснака Карен Хачанов с 6-4, 6-1 в мач от осминафиналите на Мастърса в Париж.

В повторение на финала на турнира от 2018-та година, изненадващо спечелен от Хачанов, Джокович доминираше на корта и проби съперника си четири пъти, за да стигне до чиста победа след час и 27 минути игра. По този начин сърбинът продължава похода си за рекордна седма титла в Париж, като за място на полуфиналите ще спори с младия италианец Лоренцо Музети, който победи Каспер Рууд с 4-6, 6-4, 6-4.

Намиращият се в страхотна форма Феликс Оже-Алиасим също се класира за четвъртфиналите, след като победи френския ветеран Жил Симон с 6-1, 6-3. За 37-годишният Симон това бе последен мач в богатата му кариера, която включва 14 титли от Тура, 504 победи и достигане до номер 6 в световната ранглиста. За Оже-Алиасим предстои сблъсък с американеца Франсис Тиафо, който се справи с Алекс де Минор с 6-3, 7-6(5).

В другите два четвъртфинала в Париж ще се срещнат Карлос Алкарас - Холгер Руне и Стефанос Циципас - Томи Пол.



Швьонтек - Гарсия 6:3, 6:2: Световната №1 в тениса се класира за 1/2-финалите във Форт Уърт

Ига Швьонтек се класира за полуфиналната фаза на турнира на WTA във Форт Уърт след убедителен успех над Каролин Гарсия с 6:3, 6:2. Световната №1 в тениса допусна ранен пробив, но впоследствие постепенно установи контрол върху мача и си заслужи място сред най-добрите четири в надпреварата.

В последния кръг от груповата фаза полякинята ще се изправи срещу Дария Касаткина.

Гарсия записа повече асове (3:1), но Швьонтек имаше лек превес по отношение на уинърите (17:16), като в същото време направи по-малко двойни (2:3) и непредизвикани грешки (8:14). Шампионката на Ролан Гарос и Откритото първенство на САЩ спечели 74% от точките си на първи сервис (26/35) и реализира четири от петте си шанза за пробив, докато Гарсия оползотвори само един от своите шест брейкпойнта (17%).