България

Разследват отвличане на търговец на криптовалути

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Aлександър Алтънбашев Обявеният за изчезнал Александър Алтънбашев. Снимка: Фейсбук

Разследват евентуално отвличане на търговеца на криптовалути Александър Алтънбашев.

Това една от водещите версии по разследването, събощиха на брифинг от прокуратурата.
"Води се разследване за отвличане, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода", съобщават от прокуратурата. Оттам допълват, че все още не разполагат с категорични данни, че бизнесменът е отвлечен. Ако тази версия се потвърди, отвличането вероятно е свързано с неговия бизнес. 
Криминалистите вече разполагат с разрешение от съда за използване на трафични данни, които ще помогнат да се установи последното място, на което е бил включен телефонът на издирвания.

 

По време на брифинга разследващите отказаха да отговорят на въпрос дали мъж с прякор Ториното е бил разпитван в СДВР по случая.

Заради началния етап на разследването, даването на повече информация, би затруднила работата на криминалистите, мотивираха се от обвинението. 
Полицията издирва столичния бизнесмен Александър Алтънбашев, занимаващ се с търговия с криптовалути, който е в неизвестност от 23 май. Мъжът е изчезнал след среща в "Младост". Сигналът е подаден от сестра му и приятелката му. След това престанал да отговаря на мобилния си телефон, а по-късно той бил изключен. Пред разследващите сестра му разказала, че видяла мъж на около 28-30 години да влиза в дома на брат й. Ключ от жилището обаче имала само тя, поради което се усъмнила, че става дума за нещо нередно. Разследващите се съмняват, че непознатият вероятно е търсил флашка с информация, тъй като Алтънбашев е известен в IT средите като търговец на криптовалути и често е коментирал тези теми по медиите. 
"Имаме подаден сигнал от негов роднина, че не може да се свърже със своя брат", казаха от прокуратурата.
Близо до жилището на търговеца има камери за видео наблюдение. Те вече са иззети и се проверяват.