България

По 1000 лв. за кремaция получавал обвиняемият за нелегалното гробище

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9431784 Десислава Петрова от СГП. Снимка: БГНЕС

По 1000 лв. са били плащани на задържания обвиняем за нерегламентираното гробище край с. Клисура, за да извърши кремация на покойниците.

Това стана ясно от брифинг на Софийската градска прокуратура СДВР. Той дори връщал урна с прах на близките на починалите, допълниха от обвинението.

 

Вече е установена самоличността на един от починалите и са разпитани негови роднини. Извършен е оглед, който първоначално се установяват в плитък гроб останки на трима души, а отдолу – още четирима, заяви Десислава Петрова от СГП. Установена е самоличността на един от тях и са разпитани негови роднини. Няма данни са насилствено причинена смърт.
Мъжът, който е установен, е възрастен. Той не е поддържал връзка със синовете си. Живял в град Банкя под наем, починал е в болнично заведение, но двамата му синове са били уведомени и са превели парите към съответната фирма, която да извърши кремацията. Те са получили след месец урна, която са положили в земята.

Обвиняемият не се признава за виновен, а твърди, че е станала грешка. Всички възможни версии ще бъдат проверявани. Изясняват се обстоятелствата, както и идентификацията на останалите тела. Преди да стане обвиняем, заподозреният е загатнал, че има още тела, но след като е привлечен като обвиняем, той не преповтаря думите си.

 

Има първоначални данни, че има още тленни останки, но разследващите не се ангажират с конкретно число.

Според обвинението, подобно дело е прецедент, заради това е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура.
От СДВР уточниха, че районът е отцепен и при разравянето на общо две места в същата местност са намерени човешките останки. Три от труповете са от женски пол, а четири – от мъжки. До този момент експертите казват, че няма данни за насилствена смърт, но не може да се каже напълно категорично все още поради напредналия стадий на трупно разложение. Предстоят да се назначат токсикологични експертизи.