Европа

Москва продължава да се цели по обекти от гражданската инфраструктура в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въздушните удари на Русия срещу Украйна във вторник бяха по-малко интензивни в сравнение с безмилостния обстрел ден по-рано, но продължават да вземат тежки жертви, като например в град Николаев. Противовъздушната отбрана на Украйна разчита до голяма степен на западни технологии, включително на сателитната система Starlink на Илон Мъск.

На фронта цари дълбока загриженост, след като Мъск направи редица изявления, смятани от мнозина за проруски.

Не ви трябва много информация, идвате, инсталирате го, включвате го – и това е всичко. Връзката работи. Предаване. Интернет, предаване на данни. Ако загубим връзката, това ще бъде сериозен удар върху средствата ни за комуникация.

Роман Омелченко, командир на 59-та комуникационна бригада от ВСУ

Участието на Запада в конфликта предизвиква все по-голям гняв в Москва. Говорителят на Путин обвини Великобритания, че е подпомогнала атаката с дронове и ракети срещу руски военни кораби в Черно море.

Има доказателства, че Великобритания е участвала в този акт на саботаж, на прост език – терористичен акт, насочен срещу жизненоважна енергийна инфраструктура, а не Русия – важно е да се отчете това. Подобни действия не могат да останат незабелязани. Ние ще обмислим нашия отговор.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин

Междувременно на фронта до Бахмут в Донецка област настъпващите руски сили и украинските войници водят битка на изтощение. Това е от малкото места, където Русия все още е в настъпление, но с наближаването на зимата нито една от страните не постига напредък.