Политика

БСП, ГЕРБ и ДПС отвориха вратата за връщане на хартиената бюлетина

От Euronews България Euronews България

Хартиената бюлетина най-вероятно ще се върне обратно. Депутатите от правната комисия отвориха вратата за това, след като с голямо мнозинство гласуваха на първо четене проекта за промени в Изборния кодекс на БСП.

Те предвиждат да се установи старото положение, при което гражданите сами избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. За последно такъв избор имаше на парламентарните избори през април месец 2021 г.

Връщането на хартиената бюлетина бе подкрепено от БСП, ДПС и ГЕРБ. Част от аргументите за това са, че машините притесняват възрастното население и че на тях се дължи ниската избирателна активност от последните няколко вота.

Срещу това възроптаха от „Демократична България“ и „Български възход“. Представителите на „Продължаваме промяната“ напуснаха заседанието още в началото в знак на протест срещу прекалено пълния дневен ред на комисията, който включва 8 точки.

„Ако ние тук заведем българските избиратели на още едни избори, дори да им дадем да гласуват с черно и бяло бобче, те пак няма да искат“, заяви Надежда Йорданова. Тя даде пример със своя свекър на 89 години, който нямал никакъв проблем да гласува с машината.

„Вашият свекър може да няма, но моята майка има, защото не иска да се притеснява. Трябва, длъжни сме да дадем на хората право на избор“, опонира й Анна Александрова от ГЕРБ.

Без отговор останаха аргументите на Божидар Божанов от ДБ, че никоя статистика не доказва обективна връзка между ниската избирателна активност и способността на избирателите да се справят с машините. Не бе обсъден в детайли и аргументът за изключително високия брой недействителни бюлетини и сгрешени протоколи от април 2021 г. 

Проектът влиза на първо четене в пленарна зала вероятно още тази седмица. Разпределението на силите между политическите сили показва, че той има много висок шанс да бъде приет.

Хартиената бюлетина към момента не е отменена напълно, но се използва само в най-малките населени места с до 300 избиратели, както и в специализирани институции, или при повреда на устройствата за машинно гласуване.