Европа

Левият блок, воден от премиера в оставка. печели изборите в Дания

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Парламентарни избори се проведоха и в Дания. Левият блок на премиера в оставка - Мете Фредериксен - печели мнозинство и най-вероятно си осигурява 90 места в 179-членния парламент.

Това е най-добрият резултат за партията за последните 20 години и дава на Фредериксен възможността да бъде първата, която ще се опита да формира нов кабинет. Преди това тя трябва да връчи официално оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да поиска от нея да състави ново правителство.

Очакват се дълги преговори, защото Фредериксен вече не иска да е начело на правителство на малцинството, а да оглави стабилна коалиция.

Изборите дойдоха само месец след като саботажът на два тръбопровода, пренасящи газ от Русия за Германия през датски води, подхрани безпрецедентно чувство на несигурност сред датчаните, отбелязва Euronews.

„В Дания в продължение на много години сме свикнали да напредваме. Сега сме изправени пред трудности и с войната в Европа, недостига на енергия, инфлацията и климатичните предизвикателства, кризите се натрупват“, каза Фредериксен.