Общество

Йоанис Партениотис, КТ "Подкрепа": Илизаме на протест, за достоен труд искаме достойно заплащане

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Този протест е първата стъпка, с която да заявим и покажем пред политическия елит, който иска да управлява държавата и който съответно е получил доверието на българските граждани, че за достоен труд искаме достойно заплащане. Ние искаме бъдеще за нас и нашите деца тук.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис по повод протестната акция, която организира синдикатът на 11 ноември.

Синдикалистите смятат, че удължаване действието на Бюджет 2022 през следващата година ще бъде в ущърб на гражданите. Според Партениотис, ако този вариант се приеме, социалните плащания ще се запазят, но нито те, нито доходите на хората ще са актуализират на фона на растящата инфлация.

Партениотис е категоричен, че няма да има никакви драматични дефицити в бюджета при повишаване на минималната работна заплата до 50% от средната за страната, каквото предвижда директивата на ЕП за адекватно заплащане на труда.

По думите му, ако МРЗ бъде повишена от сегашните 710 на 860 лв. това ще доведе до допълнителни разходи от 670-680 млн. лв. при планиран дефицит от над 11 млрд. лв. в един от вариантите за проектобюджет за следващата година.

Партениотис подчерта, че замразяването на нивото на МРЗ категорично не отговаря на очакванията на българските граждани.

Целия разговор вижте във видеото.