Общество

Владо Перев: Македонският клуб в Благоевград е провокация към цялото общество

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Отварянето на културния клуб с името на Никола Вапцаров е провокация към цялото българско общество.

Това каза пред Euronews Bulgaria македонският журналист Владо Перев.

Провокацията е по няколко оси – срещу наследниците на Никола Вапцаров, които не са съгласни за отварянето на македонски клуб с неговото име. Второ е провокация и напипване на пулса на българското общество колко е съгласно да се наруши конституцията, която не позволява национални и малцинствени прояви.

Клубът е отговор на това, че в Македония има два и ще се формира трети български клуб, но македонската конституция е по-различна и тя позволява това.

 

Ние влизаме в един капан на македонистите. Вече не се говори за човешки права, за права на сдружавания и на българите в Македония. Сега се говори за фашисти, за комунисти, за сътрудници на някакъв окупатор.

Всичко това няма нищо общо с правата на македонските българи, които искат да имат свои клубове и които са гарантирани с македонската конституция.

В македонските медии се пише, че откриването е преминало в една тягостна обстановка в присъствието на много полиция. Телевизия Канал 5 е протестирала, че полицията им е искала два пъти да се легитимират и са правили преглед на вещите, които са носили. Но те твърде много са се приближили, а македонците са забравили, че при откриването на първия клуб през 1990 г. журналист хвърли димката в злата и се разтури събранието.

 

В обикновените разговори с журналисти и обикновени хора си говорим, че това, което се случи в Благоевград не е дори близо до насилието, расизма, фашизма, нацизма, национализма, който се показа в Охрид при откриването на българския клуб.

Ние сме потомци на бивша Югославия и на югославсккото възпитание. Там винаги се е поддържала тезата „Ние ще си кажем нашето и то ще победи всичко, което се каже от България, защото светът е на наша страна“. Македонската политика още живее с тия илюзии. Още чака, че някой ще наложи на България реципрочност – да промени конституцията и да сложи македонците в нея. Част от хората вярват в това нещо, а политиците знаят, че е невъзможно, но го прокламират заради предстоящите избори. Борбата е за гласове и министерски постове. Това е същината на проблема в македоно-българските отношения. Македония в този момент не може да воюва със САЩ, Германия или Гърция и единствено й остава тази идеологическа война с България. Усеща се и една тихомълком дадена помощ от Белград и Москва.

Никой в Македония не мисли, че в скоро време ще има конституционни промени. Вижте какво става в парламента. Когато трябва да се гласува срещу българите и да се обвинят във фашизъм, нацизъм, антисемитиъм, тогава веднага има квалифицирано мнозинство от 80 депутати от 120. Но когато трябва да се решава за правата на българите в Македония, тогава не могат да се съберат и 50 души.

Вижте цялото интервю във видеото.