Свят

Войната в Украйна е във фокуса на икономическия форум в Давос

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Vakulina Euronews

Днес е вторият ден на Световния икономически форум в Давос. Световните лидери се събират, за да обсъждат водещите глобални теми. Във фокуса на вниманието е най-вече войната в Украйна.

Euronews предава от Давос, наш пратеник там е Саша Вакулина:

Анастасия Димитрова: Днес е вторият ден от Световния икономически форум в Давос. Какви са водещите теми?

Саша Вакулина: Със сигурност най-важната тема тук, на икономическия форум в Давос, е войната в Украйна. Форумът започна в понеделник с първата ключова реч. Това беше онлайн обръщение от президента на Украйна Володимир Зеленски. Той се обърна към политиците и представителите на бизнеса които са се събрали в Давос, с призив да продължат да подкрепят Украйна, да усилят напрежението срещу Русия и да наложат още санкции срещу Русия, заради войната в Украйна.

Именно това е в центъра на всички форуми и дискусии. Тази сутрин аз модерирах сесия, фокусирана върху новите миграционни потоци в Европа, породени от войната в Украйна. Милиони украинци напускат страната си в опит да спасят себе си и децата и семействата си от войната. Една от основните точки е подкрепата на национално ниво, на общоевропейско ниво към държавите с общи граници с Украйна, но и към страните, към които украинците се отправят. Защото след като бежанците пресекат границата на Европейския съюз, продължават към Западна Европа. Затова е важно да имаме правилните инструменти, за да можем да отговорим на предизвикателствата, които поставя пред Европа бежанската вълна.

Анастасия Димитрова: Споменахте обръщението на украинския президент Володимир Зеленски. Има ли вече отговор от страна на европейските лидери на неговите думи? Той отново призова Запада да наложи по-тежки санкции на Русия и да се прекратят всички търговски връзки с Москва?


Саша Вакулина: Тези реакции идват от две страни. Първата е политическата. И днес специални обръщения в Давос ще отправят испанският премиер Педро Санчес, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Те ще ни дадат политическите реакции на речта на Володимир Зеленски, в която той отново призова да се засили подкрепата за Украйна. От друга страна се очаква да видим отговора и реакциите на бизнеса, на бизнес лидерите, които също са тук в Давос. Те са хората, които могат да вземат тези мерки в своята среда. Те също могат да изиграят своята роля.

Анастасия Димитрова: Саша Вакулина от Световния икономически форум в Давос.