Политика

Президентът препоръча на ПП: Насочете усилия към прокуратурата

От Euronews България Euronews България

Усилията според мен трябва да се насочат към работата на прокуратурата, така че всички сигнали и данни за престъпления и злоупотреби да намират своето бързо развитие. Иначе влизаме в цикъла „безнаказаност“ и оттам вече уронване на всякаква вяра в държавността.

С тази препоръка се обърна президентът Румен Радев към представителите на „Продължаваме промяната“ във втория кръг от консултации за съставяне на правителство. Изненадващо държавният глава закри разговорите за медиите след встъпителната им част, за разлика от миналата седмица, когато безпрецедентно остави консултациите с ГЕРБ публични в продължение на почти час. 

Президентът сам засегна темата с правосъдната реформа, която според него забуксувала, както и ролята на прокуратурата в частност. „Има множество сигнали и разкрития за корупция, които са идвали и до мен, и до премиера – всичко е подадено към прокуратурата“, добави той. И припомни на Кирил Петков и Асен Василев собствените си думи отпреди година, че „ако за първите 100 дни не предприемете решителна реформа за демонтаж, то статуквото ще потърси своя реванш. “

 „Много добре си спомняме вашите думи отпреди година, когато бяхме точно в същата ситуация, в която днес се намира ГЕРБ – с 67 депутати“, отговори Асен Василев. Той даде да се разбере, че според него избирателите са отредили на партията му ролята на опозиция.

„Но ако се стигне дотам ПП да управлява, ще трябва да се направят реформи в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството“, добави Василев.

Той и Кирил Петков заявиха отново позицията на партията, че ще участват в разговори за конкретни политики, но няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„Защото това би било измятане от даденото обещание на тези половин милион избиратели, които ни подкрепиха“, обясни Кирил Петков.

„Чуваме от хората, които ще получат първия мандат, че ако вие не ги подкрепите – и те няма да ви подкрепят. Смятате ли, че това със сигурност е отворена врата към предсрочни избори, или виждате друг шанс за разрешаване на този казус“, попита президентът.

„Ако се стигне до втория мандат, всичко ще бъде направено абсолютно прозрачно пред очите на всички български граждани. Ние никога не сме бягали от отговорност. Но няма да направим безпринципни и задкулисни договорки с който и да било, в който и да е мандат“, заяви Петков.

Той и Василев бяха категорични, че на ГЕРБ е голямата отговорност да „направи това, което успяхме ние миналия път. Знаете, че отне много време и много разговори. Не става с лозунги и медийни изяви“, направи косвен намек по адрес на активността откъм ГЕРБ и Бойко Борисов през последните дни Кирил Петков.

„Не става и с контактьори. Позицията „контактьор“ не присъства в българския политически живот“, вметна Асен Василев за инициираните от ГЕРБ преговори на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с политическите сили.

След тези реплики президентът закри публичната част на срещата и тя продължи при закрити врати.