Свят

Оцелели от фаталния инцидент в Сеул разказват за трагичната нощ

От Euronews България Euronews България

Когато в събота вечер Джанел Стори решава да се включи в празненствата за Хелоуин в един от оживените квартали на Сеул, тя не подозира, че тази нощ ще остане като една от най-трагичните в живота ѝ. Както и в този на стотици семейства в Южна Корея.

Джанел става свидетел на фаталния инцидент, в който повече от 150 души загубиха живота си. А случката се развива пред очите ѝ.

Чуваха се различни неща, но най-вече се усещаше паника от тълпите, идващи към нас. Някои крещяха от страх, но и от това, че бяха объркани. Наистина не знаехме какво се случва в този момент, нямахме представа. Но най-вече усещахме паника и смут. Аз се измъкнах, но много други не успяха.

Джанел разказва, че струпвания на големи групи хора не са рядкост в Итаеуон - заради силноразвития нощен живот в квартала. Но тълпите от събота надхвърлят всичко, което до този момент е виждала - „рамо до рамо“, човек до човек.

Джанел отива на празненствата със свои приятели. В момента на паническия опит за бягство на хилядите хора в района, тя успява да се скрие от прииждащите тълпи.

Вероятно бягаха от страх от онова, което виждаха пред тях. В противен случай шяха да бъдат заклещени от натиска на тълпата. Хората не знаеха какво се случва, просто се опитваха да се измъкнат от огромната навалица.Приятелите ми ми казаха, че са видели само един полицай да се опитва да въведе ред сред тълпата. В такова огромно струпване на хора само един човек да окаже помощ. Аз не видях никого, беше трудно да се различат лица в тълпата.

Около 100,000 души са присъствали на празненствата за Хелоуин в Итаеон. Това е и най-мащабното събитие на открито в страната от началото на пандемията. Правителството в Южна Корея облекчи строгия Ковид режим през последните няколко месеца. 

Просто искахме да празнуваме, да се забавляваме и да усетим свободата на Хелоуин и на 2022 година, най-накрая с по-малко ограничения. Трябваше да е просто една нощ на забавление, но бързо се превърна в много повече от това. Превърна се в истински кошмар.

Според разкази на очевидци улиците са били толкова претъпкани с хора и превозни средства, че е било невъзможно за служителите на спешна помощ да стигнат до пострадалите. 

И докато Южна Корея е погълната от траур, инцидентът остава като един от най-трагичните в историята на страната.