Добро Утро, Европа

Трагедия в Сеул: Най-малко 151 души загинаха в блъсканица на парти за Хелоуин

От Euronews България Euronews България
South Korea Halloween Crowd Surge 22302593950881 снимка: AP

Най-малко 151 души са загинали, а други 150 са били ранени при стълкновение по време на празненствата за Хелоуин в Сеул, съобщиха официални лица. Това е една от най-големите катастрофи в Южна Корея, която вероятно ще повдигне сериозни въпроси относно стандартите за обществена безопасност.

Огромният брой загинали се изчислява, след като хората са били смазани от голяма тълпа, която се е изтласкала напред по тясна алея в сеулския квартал Итаевон - основен район за отдих и нощен живот в столицата.

Чой Сонг-беом, началник на сеулската пожарна служба "Йонсан", заяви, че броят на загиналите може да нарасне и че неуточнен брой от ранените са в критично състояние след блъсканицата в Итауон в събота вечер.

Той посочи, че телата се изпращат в болници или в спортна зала, където опечалените членове на семейството могат да ги идентифицират. По-рано той заяви, че повечето от загиналите и ранените са на възраст около 20 години.

APTOPIX South Korea Halloween Crowd Surge 22302594439999 снимка: AP

На място бяха изпратени над 1700 души от цялата страна, включително около 520 пожарникари, 1100 полицаи и 70 държавни служители. В изявление на Националната противопожарна агенция се казва, че са мобилизирани всички налични аварийни работници в Сеул.

Приблизително 100 000 души се събраха в Итаевон - близо до бившето седалище на американските военни сили в район, известен с модерните барове, клубове и ресторанти - за най-голямото празненство на открито за Хелоуин в страната от началото на пандемията. През последните месеци правителството на Южна Корея облекчи ограниченията на COVID-19.

Един от оцелелите каза, че много хора са паднали и са се преобърнали един върху друг "като домино", след като са били избутани от други хора на тясна спускаща се алея близо до хотел "Хамилтън" в Итауон. Оцелелият, с фамилно име Ким, каза, че някои хора са крещели "Помогнете ми!", а други са били задъхани. Ким описва, че е бил блъскан от други хора в продължение на около час и половина, преди да бъде спасен, според сеулския вестник Hankyoreh.

Друг оцелял, на име Лий Чанг-кю, казва, че е видял как около петима-шестима мъже започват да бутат други, преди един или двама да започнат да падат един по един в началото на блъсканицата, според вестника.

South Korea Halloween Crowd Surge 22302595053204 снимка: AP

Това е най-голямото бедствие, откакто през април 2014 г. 304 души, предимно гимназисти, загинаха при потъването на ферибот. Потъването разкри небрежни правила за безопасност и регулаторни пропуски, тъй като за него отчасти бяха обвинени прекомерно големият и лошо закрепен товар и лошо обучен за аварийни ситуации екипаж. Щампата в петък вероятно ще предизвика публични критики към държавните служители за това какво са направили, за да подобрят стандартите за обществена безопасност след катастрофата с ферибота.

Телевизионни кадри и снимки показаха линейки, подредени по улиците на фона на силно полицейско присъствие, и спешни работници, които пренасят ранените на носилки. Виждаха се също така служители на спешна помощ и пешеходци, които правят изкуствено дишане на хора, лежащи по улиците. В един от участъците се вижда как парамедици проверяват състоянието на дузина или повече хора, които лежат неподвижно под сини одеяла.

В интервю за новинарския канал YTN Хванг Мин Хьок, един от посетителите на Итаевон, заяви, че е било шокиращо да види редици от тела, положени на алеята близо до хотел "Хамилтън". Той каза, че първоначално служителите на спешна помощ са били претоварени и са оставили пешеходците да се борят да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи на улицата. Хората плачели край телата, каза той.

Друг оцелял на около 20 години каза, че е избегнал да бъде стъпкан, тъй като за щастие е влязъл в бар, чиято врата е била отворена на алеята, съобщи информационна агенция Yonhap. Жена на 20 години на име Пак разказа пред Yonhap, че тя и други хора са стояли отстрани на алеята, докато други са попаднали по средата.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол направи изявление, в което призова официалните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да преразгледат безопасността на местата за празнуване. Той също така инструктира Министерството на здравеопазването бързо да изпрати екипи за медицинска помощ при бедствия и аварии и да осигури легла в близката болница за лечение на ранените.

Столичното правителство на Сеул публикува спешни текстови съобщения, в които призовава хората в района бързо да се върнат по домовете си.

В миналото в Южна Корея е имало няколко смъртоносни стълкновения.

През 2005 г. 11 души загинаха, а около 60 бяха ранени при блъсканица на поп концерт в южния град Сангджу. През 1992 г. тийнейджърка загина, а десетки други бяха ранени по време на блъсканица на концерт на американската поп група New Kids on the Block в Сеул.