България

Архивите на Константин Стоилов в Столичната библиотека

От Euronews България Euronews България
Tagarev 1920X1080.00 06 48 07.Still010 Ана Анастасова

1894 година се оказва година на кулминация за политическата кариера на Константин Стоилов. През целия си път към една от най-важните си позиции в държавата Константин Стоилов надгражда и личната си колекция от книги, която от десетилетия се помещава в столичната библиотека. 

"Интересното е, че той е съставил свой собствен каталог, ръкописен на книгите", това заяви Ана Анастасова ръководител на сектор „Краезнание и книжовно наследство” в Столичната библиотека.

Освен, че се е отнасял с внимание към това как изглеждат книгите, Константин Стоилов е съхранявал правна литература, както и произведения на знаменити за историята ни автори, сред които Захари Стоянов, Иван Вазов и Христо Ботев.

Константин Стоилов е български политик и държавник, два пъти министър-председател на България: от 10 юли до 01 септември 1887 г. и от 19 май 1894 до 18 януари 1899 г. Един от ръководителите на Консервативната партия и по-късно основател на Народната партия.

Константин Стоилов Константинов е роден на 23 септември 1853 г. в гр. Пловдив в заможно семейство. Баща му, Стоил Заралията, е от Стара Загора, а майка му е от копривщенския род Моравенови, преселили се в Пловдив.

Повече по темата вижте във видеото: