Свят

Съпругът на Нанси Пелоси се възстановява след атаката с чук

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Атаката в дома на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси провокира страхове от политическо мотивирано насилие преди междинните избори, които ще се проведат на 8 ноември. 

42-годишен мъж е задържан. От полицията заявиха, че той е търсил Пелоси, която в този момент в била във Вашингтон. 

 

Мотивите за тази атака все още се изясняват. Г-н Депап ще остане задържан в затвора на окръг Сан Франциско по следните обвинения - опит за убийство, нападение със смъртоносно оръжие, малтретиране на възрастни хора, кражба с взлом и още няколко други престъпления.

Уилям Скот, полицейско управление, Сан Франциско

82-годишният Пол Пелоси, който беше нападнат с чук, е със счупен череп и фрактури по ръцете. Опериран е и лекарите очакват да се възстанови напълно.

Американският президент Джо Байдън осъди атаката. 

 

Това е подло. Няма място в Америка. Има твърде много насилие, политическо насилие, твърде много омраза, твърде много ярост. И какво ни кара да мислим, че една партия може да говори за откраднати избори? Това са куп лъжи, но могат да влияят на не толкова балансираните хора. Какво ни кара да мислим, че това няма да разяде политическия климат. Стига! Дотук! Всеки съзнателен човек трябва да се изправи и ясно да се обяви срещу насилието в политиката, независимо от убежденията си.

Джо Байдън, президент на САЩ

Нанси Пелоси е сред най-влиятелните политици в страната. Пререизбрана за четвърти мандат като председател миналата година.

В момента води кампания с демократите в цялата страна преди междинните избори.

Членовете на Конгреса са в повишена готовност за заплахи за сигурността след щурма на Капитолия.