Политика

Партиите нямат единни позиции за приемането на еврото

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Разнопосочни политически реакции след решението на парламента за ускоряване на  преговорите за въвеждане на еврото. Партиите в Народното събрание все още нямат единна позиция какви са необходимите стъпки, за да може страната ни да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 година. 

Според ГЕРБ влизането на България в еврозоната ще укроти покачването на лихвите по кредитите.

 

Негативите сме ги изконсумирали. Нямаме какво да загубим. От друга страна позитивите са много – ако сме в еврозоната лихвите ще бъдат много по ниски.

Тома Биков, ГЕРБ-СДС

Според бившия премиер Кирил Петков след влизането в еврозоната България ще участва пълноценно във взимането на важните за европейската икономика въпроси. 

 

Без български министър председател няма как това решение да бъде взето, а той няма как да го вземе без НС. Така че страхът, че ще влезем без курс е абсолютно неоснователен, има партии които се опитват да плашат хората с това. Плюсовете- цените няма да се вдигнат, всички износители няма да плащат такси когато изнасят няма д а трябва да превалутират, и лихвите по заемите и инвеститорите ще намерят нискорискова зона Вярвам, че ако работим целенасочено.

Кирил Петков, ПП

За ДПС въпросът е изцяло политически. „Ако не сме готови какво да правим да се откажем ли , което е очевидно. Това не е сериозно. Ако сме изостанали трябва да форсираме подготовката“, смята Йордан Цонев от ДПС. 

На двата полюса са от БСП и ДБ.

Ние сме за приемане на еврото но считаме че моментът не е подходящ. Има обективни обстоятелства , инфлация...

Корнелия Нинова, БСП

Разбира се, че трябва да бъдат предприети енергични мерки от институциите, това е много важен приоритет.

Ген. Атанас Атанасов, ДБ

От Възраждане са против въвеждане на еврото. Настояват за референдум на който да се чуе мнението на хората.

Според икономиста проф. Даниела Бобева България не е готова да влезе в еврозоната през 2024 година. Пред Euronews Bulgaria тя подчерта, че липсата на стабилно мнозинство в парламента, може да затрудни гласуването на необходимите закони.

България беше приета на 10 юли 2020 г. за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Тогава Европейската централна банка определи базов курс за конвертирането н българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро. През миналата година пък правителството на Кирил Петков прие Национален план за въвеждане на еврото – важен институционален етап по пътя към зоната.