Европа

Директорът на МВФ: Тежка зима очаква Европа

От Euronews България Euronews България

Европа трябва да се подготви за рецесия. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд.

В интервю за Euronews Кристалина Георгиева обясни, че икономическият хоризонт е мрачен заради войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза.

 

Ефектите върху европейските икономики са такива, че според нашите прогнози половината от страните в еврозоната ще изпитат поне две поредни тримесечия отрицателен растеж. С други думи – рецесия. За да дам представа колко значителна е обратната реакция – за Европа нашите прогнози отпреди пандемията и настоящите ни оценки се разминават с 500 милиарда долара. Ситуацията за европейците определено е драматична.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Лошите новини не са свършили – според Георгиева ситуацията скоро може да се влоши въпреки мерките, предприети от националните правителства и институциите на ЕС.

 

Нямам намерение да подслаждам горчивото хапче: 2023-та ще бъде по-тежка от 2022 г. Предстоящата зима за Европа може да бъде още по-сурова. Защо? Европейските политици действаха бързо, за да запълнят хранилищата на газ. Но при сегашните условия, Русия вече не доставя газ на Европа: как ще бъдат запълнени хранилищата през следващата година?

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Очаквайте цялото интервю с Кристалина Георгиева днес в Euronews Primetime.