Свят

Окончателно: Израел и Ливан се договориха за морските си граници

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерите на Израел и Ливан официално сключиха споразумение, с което изясниха дългия спор за морските си граници. Така страните могат да добиват газ в Средиземно море. 

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо за одобряване на сделката. Правителството на Израел също ратифицира споразумението, което по-рано опозицията в страната обяви, че не одобрява. Премиерът Яир Лапид коментира, че разрешаването на спора е "огромно постижение", което е довело до фактическото признаване на Израел от Ливан.

Сделката влиза в сила незабавно и беше постигната с посредничество от Съединените щати.

Силно вярвам и се надявам, че това може да бъде икономическа повратна точка в Ливан за нова ера на инвестиции и подкрепа за стимулиране на икономиката, както и сигурност, че каквито и договорености да има, те са открити, прозрачни и гарантират, че ползите са осезаеми за целия ливански народ.

Амос Хохщайн, съветник на САЩ в областта на енергетиката

От създаването на Израел през 1948 г. с Ливан нямат дипломатически отношения и формално са във война. Конфликтът между тях се задълбочи, след като в спорните територии беше открит газ. Според подписания пакт находищата вече са разпределени между Израел и Ливан.