Общество

Иван Шишков: Има пари за „Хемус“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Пари за завършването на автомагистрала "Хемус" има. Проблемът е в липсата на планирането на цялостния проект, работата на парче и връзките между магистралите.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria служебният министър на развитието и благоустройството архитект Иван Шишов. 

Това, което открихме е, че три лота се строяха, по три имаше съвсем малко незаконно строителство и три от лотовете нямаха проект.

МВР продължава да търси дали има виновни от правна гледна точка, дали има пране и кражба на пари.

Има решение „Хемус“ да бъде форсирана и завършена по-бързо, даже сме направили няколко стъпки в тази посока. Пари със сигурност ще се намерят, още повече, че част от парите са раздадени авансово.

Това, което може да се направи е много бързо да се завършат всички процедури като одобряване на проекти, подробни устройствени планове. Визирам 7 и 8 лот, с девети имаме почти решение. Надявам се в най-скоро време това да бъде оповестено.

Технологичното време за завършване на един лот е 4 години. Ако всички започнат да се строят успоредно, магистралата може да е завършена за 4 години след последното разрешение за строеж. Проблемът е, че когато „Хемус“ е обявена за национален приоритет е стартирало строителството само на 3 лота, а не на цялата и не е имало проект за цялата магистрала.

 

Проблемът е, че магистралите се строят на парче и нямаме цялостно планиране на всички магистрали и връзките между тях. Това е изключителен проблем. Когато нямаме цялостно планиране като проекти няма как да имаме цялостно планиране като инвестиции.

Докато започнем да проектираме магистралите, започваме и да ремонтираме тези, които сме строили преди 10 г. Това се превръща в икономически проблем. Така придвижването става кошмар, защото пътищата са лоши или ги няма.

Основният приоритет когато дойде служебният кабинет се оказа, че трябва да е спасяването на зимното почистване и това е направено. Всичките конкурси са приключили и сме на финала на подписване на договорите.

Сега ще прекратим всички обществени поръчки само за текущи ремонти, за да не се рестартира онова, от което искахме да избягаме. Ще пуснем нови поръчки, които ще бъдат и за текущ и за основен ремонт.
Това е добре и за строителния бранш, защото когато работят законно, ще работят по-спокойно. Иначе стават заложник на отношенията с държавата.

Вижте цялото интервю във видеото.