Свят

В Индия се гордеят с Риши Сунак, световните лидери му честитиха

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Редица европейски и световни лидери поздравиха новия премиер на Великобритания Риши Сунак. Те му пожелаха успех в преодоляване на предизвикателствата пред страната му и по добри двустранни отношения. За постиженията му в британската политика, особенно се гордеят и в Индия, заради произхода му.

В родината на Риши Сунак - Индия, индийците празнуват успехът му да стане министър-председател на Обединеното кралство.

Изкачването на 42-годишния Риши на върха е приветствано както от политиците, така и от обикновените хора в Ню Делхи.

„Изключително съм щастлив да разбера, че Риши Сунак е станал следващият министър-председател. Великобритания е страна, която е управлявала Индия повече от 300 години, а сега човек от индийски произход ще управлява Обединеното кралство като министър-председател, така че се чувствам наистина развълнуван от това“, споделя гражданин на Индия.

„Естествено, че много се гордеем с него. Да, много се гордеем с него. Британците ни управляваха в продължение на 200 години, а сега чувствам, че индийците ще управляват Великобритания през следващите 200 години“, казва негова сънародничка.

Обединеното кралство и Индия вече имат процъфтяващо търговско партньорство. Със Сунак като министър-председател Ню Делхи се надява, че започналите през януари преговори за споразумение за свободна търговия скоро ще стигнат до подписване.

Риши Сунак беше поздравен от редица световни лидери.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави новия британски министър-председател като заяви, че двете страни ще продължат да работят заедно за справяне с предизвикателствата в момент като войната в Украйна и многобройните ѝ последици за Европа и света.

Германският канцлер Олаф Шолц също го поздрави, и обеща да продължи да работи в тясно сътрудничество с Лондон. Очаквам с нетърпение по-нататъшното ни сътрудничество и партньорство в НАТО и Г-7 като близки приятели, написа Шолц в Туитър

Европейският съюз разчита на тесни връзки с Великобритания при пълно зачитане на споразуменията, сключени след излизането на страната от блока, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Ирландският премиер Михол Мартин призова новия британски премиер бързо да започне интензивни контакти с ЕС за излизане от безизходица около търговските правила след Брекзит, отнасящи се до Северна Ирландия.

Американският президент Джо Байдън поздрави новия британски премиер Риши Сунак. С нетърпение очаквам да разширим сътрудничеството си по критични за световната сигурност и просперитет въпроси, включително запазването на силната ни подкрепа за Украйна, заяви Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски, на свой ред, поздрави новия британския премиер Риши Сунак и каза, че е готов "да продължи и засили украинско-британското стратегическо партньорство.