Общество

Проектозакон: Затвор за отказ от проверка за дрога зад волана

От Euronews България Euronews България
Police Drivers Снимка: БГНЕС

Наказанието за отказ от проверка за дрога зад волана да е равно на реално шофиране под въздействието на наркотици. Тази промяна в Наказателния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ.

В момента управлението на автомобил след употреба на наркотик се наказва с от една до три години затвор и с глоба от 500 до 1500 лева.

Законопроектът предвижда същата санкция и за водачи, които отказват да бъдат проверени. В момента Законът за движение по пътищата предвижда за такъв отказ само административно наказание.

„Това дава възможност на лицата, употребили такива вещества, да избегнат наказателна отговорност“, мотивират се вносителите. Според тях отказът от проверка на наркотици презюмира, че водачът е употребил и желае да скрие това. С този аргумент депутатите смятат, че уеднаквяването на двете наказания е уместно и навременно с оглед зачестилите пътни инциденти, предизвикани от  дрогирани водачи.

С друго предложение за законова промяна от ГЕРБ предлагат отпадане на синия контролен талон към шофьорската книжка. „Службата за контрол и отчет на водачите поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки, поради което този документ се явява абсолютно ненужен и необосновано създава администратувно тежест върху водачите“, мотивират се вносителите.

Законопроектът е внесен в Народното събрание и предстои обсъждането му в пленарна зала.