Политика

Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС: За следващите три години се предвижда двойно увеличение на държавния дълг

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

„Предвижда се всяка от трите години в 3-годишната бюджетна прогноза да се теглят заеми – около 16 милиарда лева, или общо 48 милиарда. За съпоставка, през последните 22 правителства, които са управлявали бюджета на нашата страна, от 1997-а година, нетният размер на дълга е 37.3 милиарда лева. Като извадим дълговете, които ще бъдат падежирани през тези три години, нетното увеличение на дълга ще бъде някъде около 38 милиарда лева. Само за три години нетният дълг ще се увеличи двойно.“ Това каза пред репортер на Euronews Bulgaria бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

 

Поради влошените фискални показатели и големия риск за фискална нестабилност в държавата, за което, откровено да ви кажа, основна вина носи последното редовно правителство, служебният кабинет прецени да вкара втория вариант, който е свързан с изпълнение на действащите политики през 2022 година. Но за съжаление, и този бюджет, макар че е със действащи политики, ще завърши с дефицит от 6.6%, което е 11.6 милиарда лева. Или се влошава дефицитът през 2023 година спрямо 2022-а с над 5.3 милиарда лева.

Този дефицит трябва да се финансира, поясни финансистът.

„Надявам се да стане един интересен дебат, в който в крайна сметка да разберем с какъв бюджет и с какви дългове и дефицити ще бъде бюджетът за следващата година“, каза Ананиев по повод предстоящото изслушване на служебния финансов министър Росица Велкова в Народното събрание.

„Служебният Министерски съвет разработи три варианта на бюджета. Единият е с удължителен закон, с разпоредбите, които действат през тази година. Другият е с непроменени политики. Третият, който е почти неизпълним, да стигне дефицитът до 3% в края на следващата година“, разясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Цялото интервю вижте във видеото.