Политика

ДПС пожела управление с ГЕРБ, ПП и ДБ

От Euronews България Euronews България

Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО, защото от там идват инструментите на решаването на проблемите на държавата и хората. Решаването на проблемите на хората минава през решаване на политическата криза. Решаване на политическата криза минава през съставянето на мнозинство и правителство. Това мнозинство трябва да е евроатлантическо.

Това заяви Йордан Цонев от ДПС след разговорите с контактната група, оглавена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, предаде БГНЕС.

Цонев припомни още веднъж, че ДПС са за съставянето на евроатлантическо правителство.

„Четири от партиите в Народното събрание имат явно изразена проевропейска и пронатовска ориентация и тези партии имат 173 депутати. И с измислени причини не могат да се разберат - защото корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи. А тези партии заедно даже да направят дори конституционна реформа“, посочи Цонев.

Той определи проведения с Плевнелиев и Паси разговор като концептуален, по време на който от движението са изразили позицията си, че без диалог нито един проблем не може да бъде решен.

„За да се решат проблемите на хората – енергоносители, доходи, сигурност, бизнес, ние трябва да имаме инструменти – без никакво съмнение това са инструментите, които ни дават съюзите, в които членуваме. Без НАТО ние не може да осигурим сигурността на държавата, без икономическите инструменти на Европейския съюз ние не може да решим нито един проблем на хората. Ето защо ние искаме, идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство“, каза Йордан Цонев пред медиите в парламента, цитиран от БГНЕС.

В отговор на друг въпрос, Цонев посочи, че ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с машините, с които страната разполага.

„Ние сме „за” въвеждане на еврото, не виждам защо са контактни групи“, посочи още той във връзка с оповестеното по-рано искане от лидера на „Възраждане”.