Европа

Шойгу пред свои западни колеги: Киев готви "мръсна бомба"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руският военен министър Сергей Шойгу е заявил пред свои западни колеги, че Украйна готви провокация във войната. По думите му Киев планира да взриви т.нар. "мръсна бомба" на своя територия и да обвини Москва. Шойгу е предупредил за това министрите на отбраната на Великобритания, Съединените щати, Турция и Франция по време на разговори с тях през уикенда. 

От изявления, публикувани след дискусиите, става ясно, че френският министър на въоръжените сили е уверил, че Париж иска мирно уреждане на конфликта в Украйна. Военните министри на Великобритания и Щатите - Бен Уолъс и Лойд Остин, предупреждават, че подобни твърдения не бива да се използват от Русия като претекст за ескалация във войната.

Междувременно в свое обръщение украинският президент Володимир Зеленски отговори на коментара на Шойгу.

 

Когато руският министър на отбраната организира телефонна въртележка и се обажда на министри с истории за т. нар. мръсна ядрена бомба, те разбират добре всичко. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща в тази война. Русия беше тази, която използва заплахата от радиационна катастрофа в Запорожката АЕЦ за шантаж. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната заявиха, че думите на Шойгу вероятно са били предназначени да сплашат и отслабят НАТО.

Т.нар. "мръсна бомба" представлява комбинация между конвенционален експлозив, като например динамит, и радиоактивни материали. Използването ѝ няма ефекта на ядрена експлозия, но може да доведе до радиоактивно замърсяване.