Икономика

Хотелиери искат по 50 лв. за нощувка на украински бежанци

От Euronews България Euronews България

Хотелиери поискаха над 50 лв. за нощувка на украински бежанец, а не както досега 15 лв. 

Разходите за ток и храна не могат да се вместят в средствата, които държавата осигурява за украинските бежанци, каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Асоциацията е имала среща със служебния министър на туризма Илин Димитров, но според Налбантов въпросът за плащанията трябва да бъде отнесен към Министерство на финансите. 

Министър Димитров призова бранша към спокойствие и увери, че предложението ще бъде разгледано до края на месеца.

Димитров допълни и че промените трябва да се гласуват на Министерски съвет. На Министерски съвет трябва да се реши и дали програмата за настаняване на украински бежанци в българските хотели ще бъде удължена.

Според хотелиерите администрирането на мерките в помощ на бежанците е несвойствена задача, с която се е нагърбило Министерство на туризма, което пък от своя страна е довело до неглижиране на други проблеми в сектора.

Останалите проблеми, обсъдени на срещата с БХРА:

1. Предложените от министър Димитров мерки за предстоящия зимен сезон - възможността да се въведе таван на цените на тока и газа за хотелиери и ресторанти, запазване на 9% ДДС за целия туристически сектор, включително за заведения и допълнителни услуги като продажба на ски уроци например, въвеждане на безакцизна нафта, която да може да се ползва единствено за отопление, заплащане на помощ в размер от 35 евро на пристигнал турист независимо с какъв транспорт, както и поставянето на акцент върху дигитализацията на националната туристическа реклама и пълната прозрачност на процедурите за избор на изпълнители, които да представят имиджа ни пред света. Мерките се подкрепят от хотелиерите. "Важно е да имаме работещ парламент, за да се приеме законът за държавния бюджет и необходимите законодателни промени в подкрепа на бизнеса", е подчертал служебният министър.

2. Постигнато е съгласие, че при медийни участия представители на държавните институции и на бизнеса трябва да се опитват да избягват негативните теми, доколкото това е възможно, съобщават още от БХРА. За съжаление обаче негативното говорене понякога е породено от действията или бездействията на изпълнителната власт. Въпреки това от БХРА са удовлетворени, че срещат разбиране у настоящото ръководство на министерство - нещо, което не са получили от министъра на икономиката в предходното правителство. "За съжаление у нас практиката показва, че за да се решат проблемите с конкретни институциите, за тях трябва да се шуми, в противен случай нищо не се случва." Затова от БХРА предлагат да се провеждат регулярни срещи с представителите на властта, на която да се обсъждат проблемите и се надяват Министерство на туризма да е посредник между бизнеса и всички останали институции. Важно е какви послания излъчваме като бранш и дестинация - около този призив на министър Илин Димитров се обединиха и представителите на влиятелната организация на българските хотелиери и ресторантьори.

3. Обсъдена е била и темата за привличане на български туристи в предстоящия сезон, а от Министерството са уверили, че въвеждат изцяло нов начин, по който ще се рекламира България. Министър Димитров е призовал хотелиерите да се възползват от мерките по ПВУ, за да обновят и направят по-сигурни и видими в дигиталното пространство продукта, който предлагат.