Свят

СЗО: Пандемията още не е приключила

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
1100X619 Cmsv2 4A7965bf Df58 579C B182 F1f5f9f4c515 6682792 Снимка: Агенция Синхуа / AP

Пандемията от COVID-19 "със сигурност не е приключила", предупреди ръководителят на Световната здравна организация, въпреки намаляването на случаите на зараза след пика на вълната от Омикрон

 

Вирусът ни изненадва на всяка крачка. Буря, която раздира общностите отново и отново. И все още не можем да предвидим неговия пулс или интензитет. Отслабваме бдителността си на свой риск. Увеличаването на предаването означава по-голяма заболеваемост особено сред неваксинираните и по-голям риск от възникване на нов вариант. Намаляването на тестовете и секвенирането означава, че се заслепяваме за еволюцията на вируса. Почти един милиард души в страните с по-ниски доходи остават неваксинирани.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

В седмичен доклад за глобалната ситуация СЗО съобщава, че броят на новите случаи на COVID-19 изглежда се е стабилизирал след седмици на спад от края на март, докато общият брой на смъртните случаи на седмична база е намалял

Въпреки че около 60% от световното население е ваксинирано, "нищо не е свършило никъде", каза Гебрейесус.

Новите инфекции бележат ръст в почти 70 държави във всички региони. Съобщаваните смъртни случаи се увеличават в Африка, континентът с най-нисък обхват на ваксинации. 57 страни - почти всички от които смятани за развити - са ваксинирали 70% от населението си.

"Пандемията няма да изчезне магически, но можем с общи усилия да я възпрем", каза още генералният директор на СЗО. Очаква се той да бъде преизбран на поста за втори петгодишен мандат.