Свят

Лейбъристът Антъни Албанезе встъпи в длъжност като премиер на Австралия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Австралия (1) Антъни Албанезе, лидер на Лейбъристката партия, празнува победата.

Лейбъристът Антъни Албанезе положи клетва като министър-председател на Австралия, часове преди да замине за Япония, където ще участва в международна среща на върхаНа церемония в столицата Канбера 31-ият премиер на страната обеща "пътуване на промяната", заричайки се да работи за справяне с измененията в климата, поскъпването на живота и неравенството.

 

За мен е невероятна чест и смирение да положа клетва като 31-ят министър-председател на Австралия. Австралийците гласуваха за промяна и моето правителство възнамерява да приложи тази промяна по един организиран и последователен начин. Веднага заминаваме за срещата на лидерите от Четворката в Токио. Там ще имаме важни двустранни срещи с президента на САЩ Байдън, премиера на Япония Кишида и индийския премиер Моди.

Антъни Албанезе, премиер на Австралия

Победата на парламентарните избори връща лейбъристите на власт след девет години в опозиция. Тя беше постигната с безпрецедентната подкрепа на "Зелените" и на независими депутати, предимно жени

Гласовете все още се броят и съставът на правителството още не е определен, но Албанезе положи клетва, за да може бързо да се отправи към Токио. Заедно с него се заклеха заместник-ръководителят на Лейбъристката партия Ричард Марлс и трима ключови министри - Пени Уонг на външните работи, Джим Чалмърс - на бюджета и Кати Галахър - на финансите. Уонг придружава Албанезе на срещата на върха в Токио. 

Официалните резултати от изборите може да бъдат обявени след няколко дни, тъй като броенето на рекордните 2.7 млн. гласа, подадени по пощата, продължава.